Verbaal ejaculeren

In het Engels betekent ‘to ejaculate’ niet alleen ‘ejaculeren’, maar ook ‘uitroepen’. Ik wil het maar even gezegd hebben. Misschien leuk om nog eens te berde te brengen op een saai feestje. Iemand roept ‘O, te gek!’ terwijl het kado nog niet uitgepakt is In het Nederlands kun je ejaculeren niet zo gebruiken, maar er

In het Engels betekent ‘to ejaculate’ niet alleen ‘ejaculeren’, maar ook ‘uitroepen’. Ik wil het maar even gezegd hebben. Misschien leuk om nog eens te berde te brengen op een saai feestje.

Iemand roept ‘O, te gek!’ terwijl het kado nog niet uitgepakt is

In het Nederlands kun je ejaculeren niet zo gebruiken, maar er bestaat wel zoiets als de verbale premature ejaculatie. Die komt in vele vormen voor. Een ervan maak ik zeer regelmatig mee. Ik zit in een restaurant en er komt een ober die het bestek neer gaat leggen. Hij legt het mes neer, en ik zeg: „Dank u wel.” Vervolgens legt hij nog vork en lepel neer, en nu kan ik niet meer bedanken, want dat had ik al gedaan. Tegelijkertijd voelt het ook raar om de ober helemaal niet meer te bedanken als hij klaar is met zijn taakje. Meestal mompel ik dan nog een keer ‘dank u wel’. Of ik zeg alleen maar ‘hhh’ of ‘m’ en kijk daar vriendelijk bij. Ik had namelijk al geëjaculeerd, en ik was te vroeg.

Je ziet het ook weleens bij verjaardagen. Iemand krijgt een kado en roept al meteen: „O, te gek!”, terwijl het kado nog niet helemaal uitgepakt is. Als het duidelijk is wat er daadwerkelijk gegeven is, moet de ontvanger dus over de eerste ejaculatie heen gaan ejaculeren, door „nee, echt! Zo gaaf! Nee! Echt!” te gaan roepen.

Bij klassieke concerten kom ik trouwens ook vaak premature ejaculeerders tegen. Er wordt bijvoorbeeld een droevig stuk gespeeld, een stuk waarvan iedereen aanvoelt dat je erna even stil bent. Behalve de premature mens. Die zegt, nog voor de laatste noot uitgeklonken is: „Fantastisch.” Waardoor iedereen deze persoon haat.

Het omgekeerde van prematuur ejaculeren bestaat natuurlijk ook. Je had iets moeten zeggen, maar je deed het niet, en nu is het te laat. Je wordt beledigd en je had diegene van prachtig repliek kunnen dienen – maar dat bedenk je pas ’s avonds in bed. De enige troost is dat je je kunt voornemen dit antwoord te onthouden voor als exact dezelfde situatie zich nog eens voordoet. Mij is het nog nooit gebeurd dat ik een voorbedacht antwoord ook daadwerkelijk in kon zetten, maar ik blijf hopen.