Terroristische aanslag Syrië - ‘regime speelt spelletje met internationale gemeenschap’

Caption: In this image made from amateur video released by the Shaam News Network and accessed Thursday, April 12, 2012, purports to show Syrians chanting slogans during a demonstration in Idlib, Syria. Syrian forces halted attacks on opposition strongholds Thursday in line with a U.N.-brokered truce but the regime defied demands by international envoy Kofi Annan to pull troops back to their barracks, activists said. (AP Photo/Shaam News Network via AP video) TV OUT, THE ASSOCIATED PRESS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENT, DATE, LOCATION OR AUTHENTICITY OF THIS MATERIAL
Caption: In this image made from amateur video released by the Shaam News Network and accessed Thursday, April 12, 2012, purports to show Syrians chanting slogans during a demonstration in Idlib, Syria. Syrian forces halted attacks on opposition strongholds Thursday in line with a U.N.-brokered truce but the regime defied demands by international envoy Kofi Annan to pull troops back to their barracks, activists said. (AP Photo/Shaam News Network via AP video) TV OUT, THE ASSOCIATED PRESS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENT, DATE, LOCATION OR AUTHENTICITY OF THIS MATERIAL Amateurbeelden van een anti-regeringsdemonstratie in Idlib. Foto / Shaam News Network

Bij een aanslag door een “gewapende groep” in de Syrische stad Aleppo zou een legerofficier omgekomen zijn en zeker 24 gewonden gevallen zijn.

De aanslag zou “alle pogingen om een politieke oplossing voor de crisis ondermijnen”, meldt de Syrische staatstelevisie. Volgens onze correspondent Gert van Langendonck die momenteel in Libanon zit, is het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag in Aleppo. Van Langendonck:

“Van de Syrische activisten hoor je vaak: Nu komt er een aanslag want dat komt het regime goed uit. En vaak gebeurt dat dan ook. Feit is dat deze aanslag het regime in staat stelt om te zeggen dat de “gewapende terroristische” bewegingen zelf het staakt-het-vuren hebben doorbroken. Het Vrije Syrische Leger is natuurlijk geen monoliet; het is ook goed mogelijk dat dat leger zich aan het staakt-het-vuren houdt, terwijl een andere groep die aan haar controle ontsnapt een aanslag pleegt. Ook andere partijen dan het regime kunnen er belang bij hebben dat het geweld escaleert.”

Staakt-het-vuren op verschillende geschonden

In Aleppo zouden volgens activisten soldaten het vuur hebben geopend op een begrafenis, daarbij zouden volgens lokale comités drie doden zijn gevallen. Eerder vanmiddag werden ook al schendingen van het staakt-het-vuren in Syrië gemeld door activisten. Zo zouden onder andere in Homs vanochtend nog mortierbeschietingen door het leger te horen zijn geweest.

Burgerjournalisten en activisten houden op onderstaande kaart bij waar het Syrische leger zich houdt aan het bestand en waar niet:


Avaaz: Syrian Ceasefire Tracking (April 12, 2012) weergeven op een grotere kaart

‘Indruk bestaat dat Damascus een spelletje speelt met de internationale gemeenschap’

De grote vraag van vandaag is of het staakt-het-vuren in Syrië standhoudt. Verschillende berichten en beelden uit Syrië lijken te bevestigen dat het leger, ondanks dat dit een vitaal component was van het vredesplan van Kofi Annan, zich niet heeft teruggetrokken uit steden.

Twitter avatar AlexanderPageSY Alexander Page #Syria fairly quiet today, signs of ceasefire from regime forces but no withdrawal of military from residential areas across the country

Volgens Van Langendonck valt het niet “te ontkennen dat vandaag een rustige dag is geweest in Syrie in vergelijking met de voorbije weken en maanden”. Maar het valt volgens hem niet te ontkennen dat het regime in Damascus alle opties open laat om opnieuw op te treden tegen de opstandelingen. Van Langendonck:

“Volgens de meeste activisten zijn er echter meer dan voldoende inbreuken geweest om te zeggen dat er van een staakt-het-vuren geen sprake is. Zij wijzen er ook op dat het regime geenszins tegemoet is gekomen aan punt 1 in het plan van Kofi Annan: de terugtrekking van de troepen uit de steden. Men mag aannemen dat het regime dat laatste nooit echt van plan is geweest. Het terugtrekken van de troepen zou het Vrije Syrische Leger immers toelaten om het vrijgekomen terrein te bezetten. In de logica van Damascus - het gaat hier niet om een opstand maar om terroristische groeperingen, gesteund door een buitenlands complot - heeft dat geen enkele zin. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken ook duidelijk gezegd. Syrie beloofde “alle militaire gevechten” te staken maar behoudt zich het recht voor om te reageren op aanvallen door de “gewapende terroristen”. Met die uitleg kan Damascus dus nog alle kanten op. De indruk bestaat dat Damascus een spelletje speelt met de internationale gemeenschap door eerst wel, dan weer niet, dan weer wel in te stemmen met het vredesplan. Zo wint het regime tijd, die het kan gebruiken om de oppositie uit te schakelen, zonder meteen alle bruggen op te blazen met de internationale gemeenschap, of de steun van Rusland en China in gevaar te brengen.

‘Vrije Syrische Leger houdt zich aan bestand’

The Guardian sprak met een woordvoerder van het Syrische Vrije Leger die verzekerde dat de gewapende oppositiegroep zich houdt aan het vredesplan. De zegsman in Rastan (20 kilometer van Homs) liet wel weten dat er nog altijd sluipschutters en tanks in de stad aanwezig zijn. Daarnaast zouden gisteravond honderd bussen met gewapende aanhangers van het regime Homs binnen zijn gereden.

Al Jazeera meldt dat in verschillende steden, waaronder Idlib en Deir al-Zour, de oppositie gebruikt maakt van het staakt-het-vuren om de straat op te gaan en te demonstreren tegen het regime.

Al Jazeera-verslaggever Anita McNaught bericht vanuit Hatay over demonstraties van de oppositie:

Volg de laatste ontwikkelingen in Syrië via het liveblog van The Guardian.