Spanning raket N-Korea loopt verder op

Een model van de Kwangmyongsong-2 satelliet die Noord-Korea in april 2009 lanceerde, in een school in Samjiyon.
Een model van de Kwangmyongsong-2 satelliet die Noord-Korea in april 2009 lanceerde, in een school in Samjiyon. Foto AP

Het regime in Noord-Korea heeft leider Kim Jong-un gisteren benoemd in een aantal belangrijke functies, ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de staat. Kim Jong-un werd benoemd tot eerste secretaris van de Arbeiderspartij, een nieuwe functie. Ook treedt hij toe tot het machtige politbureau.

De Noord-Koreaanse leiders willen de festiviteiten rond Kim Il-sungs geboortedag opluisteren met de lancering van een raket. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. Eerder verklaarden ze dat de raket, die volgens hen een satelliet in omloop moet brengen, tussen 12 en 16 april zal worden afgevuurd; op 15 april is het honderd jaar geleden dat Kim Il-sung werd geboren.

De aankondiging van de lancering heeft tot veel onrust in de regio geleid. Zowel Zuid-Korea als Japan heeft al laten weten de raket te zullen neerschieten als die over hun grondgebied vliegt. Ook de Verenigde Staten hebben er bij Noord-Korea krachtig voor gepleit om van de lancering af te zien. Gevreesd wordt dat Noord-Korea zal proberen de raket te zijner tijd te gebruiken voor zijn kernbewapening.

Bij wijze van uitzondering heeft het bewind enkele buitenlandse journalisten toegelaten. Zij krijgen gelukkige burgers voorgeschoteld die het aan niets ontbreekt. In werkelijkheid kampt Noord-Korea met grote voedseltekorten. De journalisten mochten ook opnames maken bij de lanceerinstallatie van de raket.

De jonge Kim werd gisteren al bevorderd tot opperbevelhebber van de strijdkrachten. Gisteren kreeg hij ook nog de titel van voorzitter van de Centrale Militaire Commissie, een post die zijn vader ook bekleedde.

Kim Jong-il, zijn vader, werd gisteren postuum aangesteld als ‘eeuwige secretaris-generaal’ van de partij. Eeuwig president kon hij niet meer worden. Die functie was al toegekend aan Kim Il-sung zelf. (AP, AFP, BBC)