Sombere vooruitzichten voor Nokia

Ooit was Nokia onbetwist leider op de mobieltjesmarkt. Nu tracht Nokia aan te klam-pen bij Apple en Samsung – vooralsnog tevergeefs.

Nokia heeft gisteren een winstwaarschuwing moeten afgeven. De Finse telefoonfabrikant boekte in het eerste kwartaal 3 procent minder operationele winst dan in dezelfde periode vorig jaar.

Nokia wijt de slechte cijfers aan de sterke concurrentie op de smartphonemarkt in met name India, het Midden-Oosten, Afrika en China. Ook de teruglopende vraag als gevolg van „het economisch klimaat” wordt als reden voor de winstwaarschuwing genoemd.

Aanvankelijk dacht Nokia dit jaar ongeveer hetzelfde resultaat te zullen boeken als in 2011. De telefoonproducent had in het eerste kwartaal een omzet van 4,2 miljard euro.

De tegenvallende cijfers staan in schril contrast met de recordwinst die Samsung vorige week zei te verwachten (een verdubbeling van de operationele winst). De Koreaanse concurrent van Nokia dankt dit voornamelijk aan de groeiende verkoop van smartphones en tablets.

Behalve de winstwaarschuwing gaf Nokia een nieuwe, somberder prognose voor de komende periode af: het bedrijf ziet geen verbetering voor het tweede kwartaal. Nokia calculeert zelfs een lichte daling in, ten opzichte van de eerste periode. Dit komt omdat de tegenvallende cijfers in het eerste kwartaal nog enigszins werden gecompenseerd door lagere garantiekosten, die in het tweede kwartaal niet terugkeren.

Of de winst in de tweede helft van 2012 zal aantrekken is de vraag. Analisten zien ook voor het derde kwartaal weinig lichtpunten voor Nokia op de smartphonemarkt, aangezien in die periode de introducties van de iPhone 5 en de Samsung Galaxy S3 gepland staan.

Topman Stephen Elop van het Finse concern zei gisteren in een toelichting, dat „de teleurstellende resultaten illustreerden dat Nokia in een overgangsfase zit”.

Nokia zegt snel actie te willen ondernemen om het tij te keren: zo voert de telefoonproducent al geplande kostenbesparingen eerder door. Ook voert Nokia investeringen in de smartphone ‘Lumia’ op, om meer consumenten te bereiken. De in november gelanceerde Lumia is een Windows Phone van Microsoft. Met de Lumiamodellen wil Nokia de aansluiting met Apple en Samsung vinden.

In het eerste kwartaal verkocht Nokia meer dan twee miljoen Lumia’s, te weinig volgens analisten. Op de dag van de lancering van de nieuwe Lumia 900 op de Amerikaanse markt, afgelopen Paasweekend, bleek het toestel een softwarefout te bevatten. Nokia heeft inmiddels een oplossing voor het probleem gelanceerd en de gedupeerde klanten gecompenseerd. Het bedrijf biedt alle kopers 100 dollar vergoeding aan.

Met de Lumia 900 hoopt Nokia voet aan de grond te krijgen op de Amerikaanse smartphonemarkt. Vooralsnog heeft de Finse fabrikant hier minder dan 1 procent van het markt in handen. Wereldwijd is Nokia wel marktleider op het gebied van ‘gewone’ mobieltjes.

Op de beurzen waren de sombere vooruitzichten gisteren voelbaar. De in de Verenigde Staten verhandelde effecten Nokia daalden met meer dan 15 procent tot 4,24 dollar (3,23 euro). Bij de bekendmaking van het nieuws kelderde het aandeel zelfs met 18,3 procent. Hiermee noteert het aandeel Nokia de laagste beurskoers in een decennium op Wall Street. Om half twaalf vanochtend kwam het aandeel Nokia op de Finse beurs op 3,04 euro uit.

Op 19 april maakt Nokia de definitieve kwartaalcijfers bekend.