Slechtste kwartaal woningmarkt sinds uitbreken kredietcrisis 2008

Foto NRC / Arjan de Jongh

De malaise op de huizenmarkt is verergerd. Het eerste kwartaal van dit jaar was voor de woningmarkt het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008, meldt makelaarsvereniging NVM vanochtend.

De gemiddelde verkoopprijs ging 2,8 procent omlaag ten opzichte van het kwartaal daarvoor, de sterkste daling binnen een kwartaal sinds het eerste kwartaal van 2009. Het aantal transacties nam met 15,6 procent af. Met name de verkoop van goedkopere woningen - appartementen en tussenwoningen - is sterk gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

De prijs van de gemiddeld verkochte woning bedroeg in het eerste kwartaal 214.000 euro. Op het laagste punt van de woningmarkt tot nu toe (het eerste kwartaal 2009) kwam de prijs van de gemiddeld verkochte woning uit op 219.000 euro.

Beslissing huis kopen uitgesteld

Volgens de NVM hebben het zwakke consumentenvertrouwen, de economische stagnatie en de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet een duidelijke stempel gedrukt op de Nederlandse woningmarkt. Door onzekerheid wordt de beslissing om een ander huis te kopen volgens de vereniging uitgesteld.

NVM-voorzitter Ger Hukker meldt in een persbericht:

“De Nederlandse markt wordt gedomineerd door onzekerheid, een afnemend besteedbaar inkomen en een dalende leencapaciteit. De woningmarkt is daarnaast een vertrouwensmarkt, dus daar komt het negatieve sentiment extra hard aan.”

Economieredacteur Eppo König noemt het “opvallend” dat de NVM ook zelf spreekt van een slecht kwartaal.

“Meestal probeert de makelaarsvereniging een positieve draai aan de cijfers te geven - ze zien nu bijvoorbeeld een lichtpuntje in de stabilisatie van het woningaanbod. Maar de NVM gebruikt ook harde woorden: het is slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008.”

Sinds het begin van de kredietcrisis zijn de huizenprijzen 11,7 procent gedaald. Volgens König is de reële daling nog groter door de inflatie van de afgelopen jaren.

Slechtste jaar nieuwbouwhuizen sinds ruim een halve eeuw

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek gisteren dat er nog nooit zo weinig bouwvergunningen voor nieuwbouwhuizen werden verleend als vorig jaar. Met een daling van 9 procent ten opzichte van 2010 kwam het aantal uit op 55.804 tegenover 61.028 een jaar eerder. Sinds 1953 is dit niet zo laag geweest.