Scholengroep Amarantis gered - wordt opgesplitst

Gebouw van de Amarantis Onderwijsgroep aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam. Beeld: Google Streetview

De scholengroep Amarantis, die in acute nood verkeerde, is gered. De organisatie wordt opgeheven en opgesplitst in vijf kleinere scholengroepen, zo maakte Amarantis vanmiddag bekend.

De opleidingen blijven bestaan, waardoor er voor de leerlingen niks verandert. Wel verdwijnen er 250 banen, vooral bij ondersteunend personeel.

Interim-bestuurder Marcel Wintels zei eerder deze week al in NRC Handelsblad dat hij de groep van 55 scholen en 30.000 leerlingen wilde opsplitsen.

NRC meldde dinsdag dat Amarantis mede als gevolg van het kopen van derivaten (renteverzekeringen) in grotere financiële problemen verkeert dan bekend was. Naast 85 miljoen euro aan leningen bleken in de boeken ook derivaten te staan, waarop een verlies dreigde van 7 miljoen.

Wintels presenteerde vanmiddag een reddingsplan. Het ministerie van Onderwijs betaalt 10 miljoen mee en daarnaast dragen de MBO Raad en de VO raad samen 6 miljoen euro bij. De gemeenten Amsterdam en Almere nemen een deel van de huisvestingskosten voor hun rekening. Hiermee zou de bank weer voldoende vertrouwen hebben om de lening aan Amarantis voort te zetten.

Grote problemen door weigering herfinanciering leningen

Amarantis, met scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaarberoepsonderwijs in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, kwam in grote problemen toen de bank begin dit jaar weigerde aflopende leningen te herfinancieren. Wintels, voorzitter van het college van bestuur van Fontys Hogescholen, stelde op verzoek van minister Van Bijsterveldt van Onderwijs orde op zaken bij Amarantis.