Raad van State geeft Ziggo ongelijk

Ziggo moet zich houden aan de adviezen van twee programmaraden over de samenstelling van zijn analoge tv-pakket. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald. Het bedrijf moet onder meer TVE en Rai Uno aanbieden aan kijkers in Breda en Noord-Holland. Programmaraden adviseren welke zenders kabelmaatschappijen zouden moeten doorgeven.

De raden van Noord-Holland en Breda waren in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Groningen. Die stelde dat Ziggo adviezen uit 2009 van de raden voor het analoge pakket niet hoefde op te volgen, omdat daarin geen grote Nederlandse commerciële zenders voorkomen. De raden menen echter dat de kabelexploitant die zenders toch wel in het aanbod zal opnemen. „Juist andere zenders hebben het advies van een programmaraad nodig”, stelt een woordvoerder van de programmaraden. „Ziggo kan onze adviezen niet langer negeren en dat is goed nieuws voor consumenten.”

Ziggo en de programmaraden staan vaker tegenover elkaar. De kabelmaatschappij wil zijn analoge pakket verkleinen, omdat het klanten liever digitale tv aanbiedt. Dat kost minder technische capaciteit en levert meer op. De programmaraden vrezen een uitholling van het analoge tv-abonnement. Zij brengen advies uit aan de kabelexploitant over de invulling van 15 tv-zenders. Kabelbedrijven vullen de rest van het pakket zelf in, tot een kleine 30 zenders.