PSV stevent af op een nieuw echec

PSV haakte gisteravond na een 2-1 nederlaag bij RKC af in de titelstrijd. De hoop dat Cocu voor een ommekeer zou zorgen bleek ongegrond. Opnieuw dreigt een debacle.

Het ontslag van Fred Rutten en de aanstelling van Phillip Cocu als hoofdtrainer zijn niet de sleutel voor succes gebleken bij PSV. De Eindhovense voetbalclub verloor gisteren met 2-1 bij RKC Waalwijk en staat met nog vijf speelronden te gaan op de vijfde plaats. Eerder ging Cocu al met PSV onderuit in de Arena tegen Ajax.

De leiding van PSV raakte vorige maand in paniek, toen de club achter elkaar verloor van FC Twente en NAC. Tegen de zin van de spelersgroep werd Rutten ontslagen, in de hoop dat een trainerswissel voor de ommekeer zou zorgen. PSV deed een beroep op oud-topvoetballer Phillip Cocu, die de baan tegen wil en dank accepteerde. Hij kreeg assistentie van Ernest Faber en Chris van der Weerden.

PSV won afgelopen zondag het bekertoernooi, maar algemeen directeur Tiny Sanders had op voorhand aangegeven dat het seizoen alleen geslaagd zou zijn met een eerste of tweede plaats in de competitie. Het is de club er alles aan gelegen volgend seizoen terug te keren in de Champions League. Het bereiken van die doelstelling is na de zevende competitienederlaag van het seizoen ver weg. De achterstand op nummer twee AZ bedraagt vier punten. Zaterdag ontvangt PSV de club uit Alkmaar in het eigen stadion.

De gok om met een onervaren trainer het seizoen af te maken, lijkt verkeerd uit te pakken voor PSV. De 41-jarige Cocu was voor zijn gevoel nog niet klaar voor het grote werk en had zich voorgenomen volgend seizoen de A1 van PSV te coachen. Maar de clubleiding dacht dat Cocu in navolging van Frank de Boer bij Ajax al wel successen zou kunnen behalen. Cocu straalde geen moment uit dat hij hoofdtrainer wil blijven. Eerder deze week maakte hij bekend volgend seizoen een stap terug te doen.

Het gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen leek gisteren zijn weerslag te hebben op de ploeg van Cocu. PSV speelde apathisch, kreeg amper een kans en maakte wederom knullige fouten. Daarnaast vielen de internationals Kevin Strootman en Erik Pieters uit met blessures.

RKC profiteerde van de offday van PSV en won verdiend. Sander Duits en Mitchell Schet maakten de doelpunten voor de thuisclub. Jan Vennegoor of Hesselink scoorde in de slotfase tegen.

PSV is op zoek naar een ervaren coach die Cocu kan opleiden. Vooralsnog lijkt het erop dat eerst de dreigende reputatieschade hersteld zal moeten worden.