Krijgt arbiter Björn Kuipers coaching bij eerste topduel?

Irene Smits uit Maarn vroeg zich vorige week tijdens Barcelona-AC Milan af wat scheidsrechter Björn Kuipers in de rust doet. „Gaat hij rustig een kopje koffie drinken of analyseert hij de beelden? En is er een coach die hem adviseert bij zijn Champions League-debuut?”

Björn Kuipers mag volgens UEFA-protocol niets zeggen over de wedstrijddag. We bellen Dick van Egmond (50). Hij is coördinator scheidsrechterszaken bij de KNVB en floot zelf twintig jaar op hoog niveau.

Voordat iemand een Champions Leaguewedstrijd fluit, heeft hij al zeker acht tot twaalf jaar ervaring in Nederland en is hij al vaker als vierde of vijfde official mee geweest naar internationale duels. Er is dan ook geen coach mee.

Voor internationale wedstrijden bestaat een vast schema, vertelt Van Egmond. „De wedstrijden vinden in principe ’s avonds plaats. ’s Ochtends is er een vergadering met het arbitrageteam en vertegenwoordigers van de UEFA, van de politie, brandweer, stadion en van de clubs zelf. Zo’n man of vijftien à twintig.”

De arbitrage checkt of de spelers op de vereiste lijst staan, of de tenues voldoende onderscheidend zijn en wijzen de clubs op UEFA-regels. Na de lunch kan de scheidsrechter zelf bepalen wat hij doet.

Twee uur van tevoren zijn de scheidsrechters in het stadion aanwezig. Ze kijken of de doelnetten in orde zijn, of de lijnen duidelijk zijn, kleden zich om en lopen zich warm. Van Egmond: „Vlak voor de wedstrijd stip je, net als een trainer bij zijn spelers doet, alleen nog een paar dingen aan.”

In de rust „is het zaak bij te komen van de inspanningen van de eerste helft”. Er wordt iets gedronken en soms gegeten. „We kijken geen beelden terug, die hebben we namelijk niet.” Wel wijzen de arbiters elkaar op bepaalde spelers of tactieken. „Als een club telkens op randje buitenspel speelt bijvoorbeeld.”

Na de wedstrijd giert de adrenaline „nog zeker drie of vier uur” door het lijf. Slapen lukt niet. De twee dagen erna zijn gericht op uitrusten. „Voor topscheidsrechters van zo’n 35 à 45 jaar is zo’n wedstrijd toch anders dan voor voetballers van begin twintig.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl