Koers Shell daalt door olievlek Golf van Mexico

Een gisteren ontdekte olievlek tussen twee boorplatforms van Shell in de Golf van Mexico drukt de koers van het bedrijf op de beurzen. Het aandeel Shell daalde vanmiddag met 4,9 procent.

Royal Dutch Shell kwam gisteren zelf met de mededeling dat het bedrijf een olievlek van 1,6 bij 16 kilometer heeft gesignaleerd tussen twee van haar boorplatformen in de Golf van Mexico. Onbekend is vooralsnog waar de olie vandaan komt en Shell heeft de Amerikaanse autoriteiten om assistentie bij het onderzoek gevraagd. De vlek bevindt zich zo’n 160 kilometer ten zuidoosten van New Orleans. Shell in een persbericht:

“At this time, the source of this sheen is unknown, and Shell’s priority is to respond proactively, safely, and in close coordination with regulatory agencies. Updates will be provided as further action is taken.”

Het bedrijf heeft een schip, uitgerust om olie op te ruimen, naar het gebied gestuurd en vraagt vliegtuigen de lekkage vanuit de lucht te bestuderen, zo meldt een woordvoerder van Shell aan The Guardian. De oliegigant zegt op dit moment geen aanwijzingen te hebben dat de olie lekt uit een van de twee bronnen waar de platformen uit putten.

Beurshandelaren reageren vandaag op die mededelingen, waardoor een aandeel Shell daalde met 4,9 procent, naar 24,75 euro. Handelaren, zo suggereert The Guardian, maken zich zorgen om een eventueel lek in de Golf van Mexico vergeleken kan worden met de olieramp van platform Deepwater Horizon van BP, in 2010.