Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Jongerenpartijen bereiken wél Catshuisakkoord

Vier politieke jongerenorganisaties hebben een eigen Catshuisakkoord bereikt. Dat melden de Jonge Democraten en Perspectief, de jongerenorganisaties van D66 en ChristenUnie, donderdag na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Het Catshuis: de onderhandelaars komen er na weken nog altijd niet uit. Een minderheidscoalitie van jongerenpartijen wel. Foto NRC / Roel Rozenburg

Vier politieke jongerenorganisaties hebben een eigen Catshuisakkoord bereikt. Dat melden de Jonge Democraten en Perspectief, de jongerenorganisaties van D66 en ChristenUnie, vandaag na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

De jongerenafdelingen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kwamen gisteren na weken onderhandelen een akkoord overeen over de miljardenbezuinigingen. Belangrijkste ingrepen zijn de ook door veel economen al bepleitte versoepeling van het ontslagrecht, afbouw van de hypotheekrenteaftrek en een verhoging van de pensioensleeftijd.

Op dat laatste vlak gaan de jongeren het verst. Al in 2013 moet de pensioensleeftijd zijn gestegen naar maar liefst 69 jaar. De huidige plannen gaan slechts uit van een stijging naar 67 in 2025.

Akkoord zou geen meerderheid hebben in de Tweede Kamer

In eerste instantie deed ook Dwars, de jongerenpartij van GroenLinks mee, maar die haakte op het laatste moment af. Dat haalt een behoorlijk deel van de glans af van het akkoord van de jongerenorganisaties. Een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kan in de Tweede Kamer niet op een meerderheid rekenen.

En de jongeren wilden met hun plannen nu juist laten zien dat er een breed draagvlak is voor ingrijpende hervormingen. Dat argument is dus wat wankel nu de jongeren van GroenLinks niet akkoord gaat. Wel een breed draagvlak misschien, maar niet breed genoeg.

Bezuinigingen jongerenakkoord kan oplopen tot 27 miljard

Ook proberen de jongerenorganisaties met hun overleg de druk op de onderhandelaars in het Catshuis wat op te voeren. De gedoogcoalitie VVD, CDA en PVV onderhandelt al meer dan vijf weken over de noodzakelijke hervormingen.

De organisaties hebben een pakket samengesteld waarin in totaal elf miljard wordt bezuinigd. Uiteindelijk kan jaarlijks zelfs meer dan 27 miljard worden bespaard, denken zij. De cijfers zijn gecontroleerd door vooraanstaande economen. Het akkoord wordt later vandaag officieel gepresenteerd.