Ikea ontmoet ook online doe-het-zelfmentaliteit

Op de site ikeahackers.net wisselen 1,5 miljoen mensen ideeën uit over hoe je een persoonlijke touch kunt geven aan Ikea-objecten.

„Nee, ik krijg geen korting bij Ikea”, benadrukt de oprichtster van ikeahackers.net. „Ze hebben zelfs niet gereageerd op mijn website.”

In 2006 verbaasde Jules – niet haar echte naam, maar een pseudoniem geïnspireerd door een stoelmodel van haar favoriete winkelketen – zich erover hoeveel ideeën er verspreid op het web stonden om Ikea-objecten te personaliseren. Deze aanpassingen of „hacks” besloot ze samen te brengen op een site waar klussers op zoek kunnen gaan naar inspiratie.

Ikeahackers.net groeide uit van een grappig idee tot een immens populaire website. „Er staan ongeveer 3.000 hacks op en hij wordt maandelijks bezocht door zo’n 1,5 miljoen mensen”, vertelt Jules, die naast professioneel blogger ook copywriter is.

Jules verzamelde oorspronkelijk zelf originele Ikea-creaties, maar tegenwoordig krijgt ze zoveel inzendingen van enthousiaste hackers dat ze die met moeite allemaal online kan plaatsen.

De hacks op ikeahackers.net gaan van simpel tot hoogst professioneel. Zo staat er in de categorie „Easy peasy done in an afternoon hacks” een lampje gemaakt van een kaasrasp en verlengsnoer. In de categorie hack of the year vermeldt Jules onder andere een project van het Amsterdamse architectenbureau SOLUZ. Dat gebruikte, in plaats van traditionele glasblokken, rechthoekige Ikea-vazen om een transparant badkamermuurtje te bouwen.

Bij de meeste hacks vind je een stap-voor-staphandleiding, gedocumenteerd met foto’s.

De website heeft, net als de winkelketen zelf, bezoekers uit de hele wereld. De meeste Ikea-hackers zijn Noord-Amerikanen, maar ook Gisbert Van Ginkel uit Gouda kreeg zijn ‘15 minutes of fame’ op de website. Jules interviewde de 40-jarige huisvader omdat ze onder de indruk was van de Bertil-stoelen die hij ombouwde tot dressboys. Van Ginkel getuigt op de site dat „de nabijheid van twee Ikea’s” in combinatie met „een familie, een klein huis, een beperkt budget en vooral een doe-het-zelfmentaliteit” de belangrijkste redenen zijn om Ikea-hacker te worden.