‘BlockBusterfonds’ moet culturele sector financieel gaan ondersteunen

Er komt een nieuw particulier fonds dat de culturele sector financieel gaat ondersteunen bij het organiseren van grootschalige culturele evenementen, zoals belangrijke tentoonstellingen: het BlockBusterfonds.

De BankGiro Loterij en drie particuliere cultuurfondsen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds en de VandenEnde Foundation werken daarin samen. Het fonds is in nauw overleg met de overheid tot stand gekomen. Daarom is premier Rutte degene die het fonds volgende week woensdag presenteert, in de Statenzaal op het Binnenhof.

Bij de presentatie zullen ook drie andere bewindslieden aanwezig zijn: de staatssecretarissen Zijlstra (Cultuur), Weekers (Financiën) en Teeven (Veiligheid en Justitie). Ook de top van de drie fondsen en de BankGiro Loterij komt. Meer details willen de betrokken partijen nu nog niet geven. Wel willen ze kwijt dat het fonds een uitwerking is van de Mandeville Lezing die Joop van den Ende in mei 2011 hield aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De zakenman en mecenas zal woensdag ook op de presentatie aanwezig zijn.

Van den Ende deed in de Mandeville Lezing een oproep aan de samenleving om meer te investeren in cultuur en cultureel ondernemerschap. Hij rekende voor dat een investering van 100 miljoen euro voor blockbusters - tentoonstellingen van internationale kwaliteit in Nederlandse topmusea - het Nederlandse bedrijfsleven 1,3 miljard euro aan extra inkomsten zou opleveren. Daarvan zou 650 miljoen euro naar de schatkist vloeien. “Kunst is geen linkse hobby, maar eigenlijk zeer rechts”, zei Van den Ende in de lezing.

Hij voerde na de Mandeville Lezing een aantal gesprekken met premier Rutte over mogelijkheden om op een rendabele manier te investeren in cultuur. Het nieuwe BlockBusterFonds is een fonds dat wordt gefinancierd door private partijen. De overheid betaalt niet mee, maar maakt de werking ervan mede mogelijk.

    • Claudia Kammer