Akkoord Catshuis nog week weg

Rutte twee weken geleden op zijn fiets bij het Catshuis. Foto Novum / Bart Maat

Een akkoord tussen de onderhandelaars in het Catshuis zal nog zeker een week op zich laten wachten. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag bekend gemaakt.

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV praten nu al vijf weken met elkaar over een bedrag aan extra bezuinigingen dat naar verwachting tussen de 10 en 16 miljard euro zal liggen. Haagse bronnen meldden eerder vanmiddag dat de besprekingen in een beslissende fase zijn gekomen. De partijen praten sinds het einde van de middag weer met elkaar en voor de gesprekken van vanavond is geen eindtijd vastgesteld. Het zou kunnen dat er vanavond een inhoudelijk principe-akkoord tussen de drie partijen gesloten wordt. Dat moet dan nog wel worden doorgerekend door het Centraal Planbureau en worden goedgekeurd door de fracties van VVD, PVV en CDA. Dat proces kan nog zeker een week duren.

Dat de besprekingen in de eindfase zijn beland, lijkt ook op te maken uit een ontmoeting die premier Rutte en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij vanmiddag hadden. De steun van de SGP is voor het kabinet zowel in de Tweede Kamer als Eerste Kamer van groot belang. In beide Kamers beschikt de coalitie niet automatisch meer over een meerderheid voor nieuwe plannen. In de Eerste Kamer was het kabinet-Rutte al afhankelijk van de steun van SGP-senator Holdijk en sinds het vertrek van PVV-Kamerlid Hero Brinkman is de positie van de SGP ook in de Tweede Kamer belangrijker geworden.

Bronnen van het Financieele Dagblad zeiden vanmiddag dat het belangrijkste onderwerp dat nog op tafel ligt nieuwe bezuinigingen in de gezondheidszorg zijn. Verder snijden in de zorg ligt vooral gevoelig bij de PVV. Het kabinet moet het akkoord over nieuwe bezuinigingen uiterlijk 30 april naar de Europese Commissie sturen om helderheid te kunnen verschaffen over de Nederlandse begroting van volgend jaar.