‘Beslissende fase overleg Catshuis’

De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA bij het begin van de onderhandelingen vijf weken geleden. Foto NRC / Maarten Hartman

De onderhandelingen in het Catshuis zitten in een beslissende fase. Volgens bronnen van persbureau ANP en RTL Nieuws hopen VVD, PVV en CDA het morgen inhoudelijk eens te worden over een akkoord.

Premier Rutte zou volgens bronnen van de NOS vandaag overleg voeren met SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, wiens steun in zowel de Tweede Kamer als Eerste Kamer voor het kabinet belangrijk is. De onderhandelaars van de drie partijen praten vanaf het einde van de middag weer door met elkaar. Een woordvoerder van Rutte zei tegen de NOS dat er geen eindtijd voor de besprekingen van vanavond is vastgesteld.

Bronnen van het Financieele Dagblad zeggen dat het belangrijkste onderwerp dat nog op tafel ligt nieuwe bezuinigingen in de gezondheidszorg zijn. Verder snijden in de zorg ligt vooral gevoelig bij de PVV, die campagne voerde voor extra investeringen in de ouderenzorg en tegen het al te sterk ophogen van het eigen risico is.

Als de partijen er morgen inhoudelijk uitkomen, worden de plannen doorgestuurd naar het Centraal Planbureau voor een doorrekening. Als het CPB de plannen goedkeurt, zou het akkoord eind volgende week door de fracties en het kabinet besproken en vervolgens gepresenteerd kunnen worden. Het kabinet moet het akkoord over nieuwe bezuinigingen uiterlijk 30 april naar de Europese Commissie sturen om helderheid te kunnen verschaffen over de Nederlandse begroting van volgend jaar.

De onderhandelaars in het Catshuis praten nu al vijf weken met elkaar over een bedrag aan extra bezuinigingen dat naar verwachting tussen de 10 en 16 miljard euro zal liggen. Twee weken geleden werden de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA plotseling afgebroken omdat PVV-leider Wilders geen heil meer zag in verdere besprekingen. Een dag later maakte de Rijksvoorlichtingsdienst echter bekend dat de coalitiepartijen en de gedoogpartner toch verder zouden spreken.

Wilders en CDA-onderhandelaar Van Haersma Buma wilden vanmiddag niets inhoudelijks zeggen over de voortgang van de onderhandelingen: