Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Van Dis boos op ‘Kijkwijzer-sukkels’

Adriaan van Dis. Foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 9 maart 2010
Adriaan van Dis. Foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 9 maart 2010 Adriaan van Dis is boos. Foto NRC / Vincent Mentzel

Adriaan van Dis is boos. Boos op “die sukkels van NICAM”, de organisatie achter Kijkwijzer. “Eindelijk wordt er eens een fraai staaltje koloniaal gedrag vertoond op de Nederlandse televisie en dan moet dat onzichtbaar worden gemaakt. Schandelijk!”

De symbooltjes van Kijkwijzer bieden ouders informatie over mogelijk schadelijke inhoud van tv-programma’s.

Zaterdagmiddag wordt aflevering 6 herhaald van de VPRO-serie Van Dis in Indonesië. De aflevering gaat over de erfenis van de Nederlandse taal in Indonesië. Van Dis spreekt met Rudy Wowor, een Amsterdammer die in Indonesische heldendrama’s de rol van Hollandse bruut speelt en daar een voorbeeld van laat zien op een monitor. En daar gaat het mis, volgens de Kijkwijzer-codeurs.

De vier schadelijke momenten

Vier momenten zijn volgens hen mogelijk schadelijk voor kinderen:

Neerschieten
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Vuistslag
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Om 33.11 minuten zie je iemand bloed spuwen in het fragment hierboven.

Neerschieten
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het gaat om scènes uit de speelfilm Tjoet Nja’ Dhien (Eros Djarot, 1989), over de Atjehoorlog in 1896.

Omdat de herhaling overdag is, moeten de scènes worden geblurred, onzichtbaar worden gemaakt. Als dat gebeurt, krijgt de uitzending de symbooltjes ‘Let op tot 9 jaar’, Angst en Grof taalgebruik.

‘Gaan ze ook het 6 uur Journaal keuren?’

“Volkomen hypocriet”, vindt Van Dis:

“Gaan ze het 6 uur Journaal ook keuren? Syrië mag wel, maar ons koloniale verleden niet. Hebben die lui niets geleerd van Multatuli?”

Volgens Tiffany van Stormbroek, coördinator van Kijkwijzer, hebben de omroepen zich verbonden aan de codering. De omroepen leveren codeurs, die door NICAM worden opgeleid. Niet nakomen van de regels kan leiden tot financiële sancties.

‘Welk kind houdt het vol een half uur naar Van Dis te kijken?’

Karen de Bok, hoofdredacteur televisie van de VPRO, is niet van plan de beelden te blurren:

“Normaal houden we ons aan de wensen van NICAM, maar dit gaat te ver. Het is maar heel kort, middenin de uitzending. Welk kind houdt het vol om een half uur naar Van Dis te kijken?”