Zware aardbeving voor kust Atjeh - tsunamiwaarschuwing ingetrokken

De autoriteiten in Indonesië hebben een tsunamiwaarschuwing afgegeven na een zware aardbeving met een kracht van 8.7 voor de kust van Atjeh.

Een moeder brengt haar kinderen in veiligheid na een tsunamiwaarschuwing voor de kust van de stad Atjeh, op het Indonesische eiland Sumatra. Foto AFP / Chaideer Mahyuddin

De autoriteiten in Indonesië hebben vanochtend een tsunamiwaarschuwing afgegeven na een zware aardbeving met een kracht van 8.7 voor de kust van Atjeh. Vanmiddag even na drie uur werd de waarschuwing weer ingetrokken.

De vanochtend uitgegeven tsunamiwaarschuwing voor de wijde omtrek van de Indische Oceaan is vanmiddag ook helemaal ingetrokken door het Pacific Tsunami Warning Center. In het bulletin staat:

“Een belangrijke tsunami is gegenereerd door deze aardbeving. Desondanks geven de gemeten zeespiegels aan dat de dreiging verminderd of voorbij is voor de meeste gebieden. Om die reden is de tsunamiwaarschuwing uitgegeven door dit centrum geannuleerd.”

Ook de Indiase Andaman- en Nicobareilanden, evenals Thailand, hebben hun tsunamiwaarschuwingen ingetrokken volgens Reuters. De Indiase Andamaneilanden zetten zich eerder vandaag volgens persbureau Reuters schrap voor hoge golven. Een woordvoerder van de controlekamer voor rampen in de grootste stad van de Andamaneilanden, Port Blair verwachtte toen dat er golven van anderhalve meter hoog in Port Blair en ruim vier meter hoog in Campbell Bay op Nicobar.

De Afrikaanse kustlanden Kenia en Tanzania hebben ook tsunamiwaarschuwingen uitgegeven, deze zijn nog niet ingetrokken.

Naschok zorgde voor nieuwe tsunamiwaarschuwing

Persbureau AP meldde dat Indonesië eerder vanmiddag een nieuwe tsunamiwaarschuwing uitgaf op basis van een naschok met een kracht van 8.2. Volgens AP zorgde de eerste aardbeving vanochtend voor een golf van ruim 80 centimeter hoogte, maar zijn er geen berichten van ernstige schade. De U.S. Geological Survey zegt dat de sterkste recente naschok een kracht van 8.2 had, op 16 kilometer diepte in zee was en zich op ruim 615 kilometer afstand van de Sumatraanse hoofdstad Atjeh bevond.

Diverse naschokken gemeten

Er worden nog steeds krachtige naschokken gemeten. De meest recente naschok heeft volgens Reuters, die het Indonesische seismologische instituut citeert, een kracht van 6.1. De afgelopen uren werden al naschokken gemeld met uiteenlopende krachten - van 6.5, 5.1, tot 8.2 en 8.6.

Een ooggetuige meldde aan persbureau Reuters dat het zeewater zich tot tien meter van de kust van Simeulu, nabij het epicentrum van de aardbeving bij Atjeh, zich terugtrekt.

Eerste waarschuwing verlengd met twee uur

De Indonesische seismologische dienst verlengde aan het begin van de middag de eerste tsunamiwaarschuwing met twee uur. Het Pacific Tsunami Warning Center zegt dat de tsunami er niet heel groot uit ziet, maar ook dat een tsunami in meerdere golven kan komen. Volgens het waarschuwingscentrum is een 17 centimeter hoge golf op weg naar de kust van Atjeh. Een evaluatie van de zeespiegels geeft aan dat een tsunami gegenereerd is. Het PTWC zegt in die evaluatie ook dat ‘de tsunami al schade kan hebben aangericht in sommige kustgebieden’.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zegt dat er geen tsunamidreiging is, maar dat de autoriteiten wel alert blijven, meldt Reuters. Het persbureau zegt ook dat er volgens het Indonesische rampenreddingsteam geen indicatie van laagwater is, dat op een tsunami zou wijzen.

Een meteoroloog van Al Jazeera legt de meteorologische gegevens die er tot nu toe bekend zijn over de tsunami uit:

De zeebeving van 8.7 vond volgens het U.S. Geological Survey plaats op een diepte van 33 kilometer, op zo’n 434 kilometer van Banda Aceh. Persbureau Reuters meldt dat een Indonesisch rampenreddingsteam naar Atjeh gestuurd zou zijn. De Indonesische autoriteiten melden aan Reuters dat er nog geen meldingen zijn van schade of stijgende waterniveau’s.

Thailand evacueert zuidelijke provincies; vliegveld Phuket gesloten

De Thaise autoriteiten zijn begonnen met evacuaties en roepen mensen in de zes zuidelijke provincies van Thailand - Phuket, Krabi, Ranong, Phangnga, Trang en Satun - op een veilig onderkomen te zoeken. Ook is het vliegveld van Phuket gesloten. Dat meldt een woordvoerder van de Phuket Disaster Prevention Mitigation Center per telefoon aan Reuters. Een woordvoerder van Sutopo, het Indonesische rampenreddingsteam, meldt aan persbureau Reuters dat de aardbeving sterk gevoeld is:

“Er is geen elektriciteit en er staan lange files van mensen die naar hoger gelegen gebied proberen te komen. Overal zijn sirenes en voordrachten van de Koran te horen.”

Volgens persbureau Reuters hebben bewoners van Atjeh in paniek hun toevlucht gezocht op straat. Trillingen van de beving zouden in Singapore, Maleisië, Thailand en India gevoeld zijn.

Inwoners van Banda Aceh verzamelen zich bij de Baiturrahmanmoskee na de beving met een kracht van 8.7. Foto Reuters

Inwoners van Banda Aceh verzamelen zich bij de Baiturrahmanmoskee na de beving met een kracht van 8.7. Foto ReutersInwoners van Banda Aceh verzamelen zich bij de Baiturrahmanmoskee na de beving met een kracht van 8.7. Foto Reuters

Tsunami in 2004 had kracht van 9.1

De zeer zware zeebeving bij Indonesië van 2004, waarbij meer dan 200.000 mensen omkwamen, had een kracht van 9.1. Die beving vond plaats op een diepte van 30 kilometer, op zo’n 250 kilometer van Banda Atjeh.

Een vergelijking van de locaties van de aardbeving van 2004 (dichter bij de kust) en van vandaag (verder in zee):


Bevingen 2012, 2004 weergeven op een grotere kaart