ZO-Azië opgeschrikt door tsunami-alarm na beving

In grote delen van Zuidoost-Azië en andere gebieden die grenzen aan de Indische Oceaanzijn vanmorgen waarschuwingen uitgegaan voor een tsunami. Dit gebeurde nadat zich in de zee ten westen van Sumatra een zware beving had voorgedaan met een kracht van 8,6 op de schaal van Richter.

Vooral in de streek Atjeh, waar bij een tsunami in 2004 170.000 doden vielen, vluchtten duizenden mensen in paniek naar hoger gelegen gebieden, sommigen onder het slaken van de kreet ‘Allah is groot’. Volgens lokale bewoners schudde de grond heftig. Ook een uur na de beving bleven velen uit voorzorg nog buiten hun woningen of kantoren uit vrees voor een nieuwe beving en instortingsgevaar. Er zijn echter nog geen meldingen gedaan van doden of gewonden.

Het epicentrum van de beving bevond zich volgens seismologen 33 kilometer onder de zeebodem, zo’n 400 kilometer uit de kust van Banda Aceh, de hoofdstad van Atjeh. Later op de ochtend deed zich een naschok voor met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter.

De zeebeving was niet alleen te voelen in Indonesië. Zij deed zich in de wijde omgeving gelden, tot in Thailand en India toe. In Thailand, India, Sri Lanka, Birma, Maleisië, Australië en zelfs tot aan de Afrikaanse oostkust is gewaarschuwd voor een mogelijke vloedgolf.

Ook in andere kustgebieden langs de Indische Oceaan zochten velen een goed heenkomen.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono liet na enkele uren weten dat er nog geen meldingen waren van een tsunami. „Maar we blijven op onze hoede”, zei hij.

Na een beving in 2004 met een kracht van 9,1 op de schaal van Richter, werd het gebied rond de Indische Oceaan getroffen door een tsunami. Die kostte zo’n 220.000 mensen het leven. (AP, AFP)