Variaties op een ouwe taart

Jarenlang zagen we alleen de klassieke versie met appeltjes en, in een enkel knotsgek geval, met peren op het menu staan. Maar ineens duikt hij overal op: de tarte tatin met groente. In kooktijdschriften zag ik versies met tomaat en prei langskomen en in mijn nieuwe kookbijbel Plenty van groentekoning Yoyam Ottolenghi staat een wonderschone aardappel-tarte tatin.

Zelf ben ik inmiddels ook geheel in de greep van de omgekeerde taart. Afgelopen week maakte ik een versie met venkel en een met wortel en feta, over beide was ik zeer enthousiast. Ze zijn in een handomdraai klaar en zien er prachtig uit. Omdat de vochtige groentevulling tijdens het bakken niet op het deeg rust heb je met deze omgekeerde taarten geen last van een slappe, kleffe bodem. Een euvel waaraan quiches nogal eens lijden.

Snij voor de venkeltaart de knollen in vieren en eventueel nog in plakken. Zorg dat de stukken ongeveer dezelfde dikte hebben (2-3 centimeter). Bak deze in wat olijfolie aan beide zijden een beetje bruin, strooi er zout en peper over en voeg een scheut Noilly Prat en het sap van een halve sinaasappel toe. Doe de deksel op de pan en laat de stukken zo’n 10 minuten stoven.

Vet een lage taartvorm ruim in met olijfolie, strooi er twee eetlepels suiker in en leg de venkel erop. Zorg dat de stukken goed tegen elkaar aan liggen. Laat het overgebleven vocht inkoken tot het stroperig is en giet het erover.

Snij uit bladerdeeg een cirkel die groter is dan uw bakvorm, leg deze over de groente en stop het deeg aan de randen mooi in.

Zet de taart een kwartier in een op 200 graden voorverwarmde oven, temper dan de temperatuur naar 180 graden en laat ’m nog ongeveer 25 minuten bakken.

Leg er, als de taart iets is afgekoeld, een bord op en draai de hele toestand in een keer om.

De worteltaart maakt u zo: schil de worteltjes, haal kopje en kont eraf en snij ze in stukjes van 2-3 cm. Kook ze drie minuten en laat ze uitlekken.

Snij een uitje in ringen en bak deze in 4 eetlepels olijfolie tot ze mooi zacht zijn, voeg ook het fijngesneden pepertje toe. Verdeel dit ui-peper-oliemengsel zorgvuldig over de bodem van de vorm.

Strooi hierover wat tijm en twee eetlepels suiker, zet de wortelstukjes netjes als boomstammetjes naast elkaar tot de hele bodem bedekt is en verkruimel de feta erover. Bestrooi dit met de komijn en peper en zout.

Dek af met deeg, bak zoals boven beschreven en keer om. Serveer bij deze prachtige knaloranje voorjaarstaart een salade met koriander.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).En in de bijlage Lux schrijft Marjoleine de Vos elke zaterdag een rubriek over eten.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok