Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Chocolade printen in 3D nu ook voor gewone stervelingen

Printen in 3D is niet nieuw. Chocolade printen in 3D eigenlijk ook niet. Maar zo’n printertje kopen wel.

En zo print je chocolade in 3D. Screenshot: beeld Youtube.com

Printen in 3D is niet nieuw. Chocolade printen in 3D eigenlijk ook niet. Maar zo’n printertje kopen wel.

Eetbare dingen printen, wie wil dat nou niet? En dan ook nog eens in chocola én in 3D. Ooit was zo’n printer - net zoals zoveel technische snufjes als een computer bijvoorbeeld - slechts binnen handbereik van de wetenschap, maar ook gewone stervelingen kunnen nu al hun chocoladedromen waarmaken. Kost een paar centen (ruim 3000 euro, met een instapkorting van iets minder dan 500 euro), maar dan heb je wel een echte chocolade 3D printer. En ja, we blijven het herhalen. Omdat het kan.

Bekijk het ingenieuze proces dat chocolade printen in 3D heet:

Hee kijk, de koningin van Groot-Brittannië in 3D en chocola:

De printer print ook hartjes:

Je hebt nog 9 dagen om in het bezit te komen van zo’n kekke printer, voordat ‘ie live geveild wordt. Als onderdeel van de lancering zullen de eerste tien Choc Creator 3D chocolade-printers namelijk door middel van een live veiling worden aangeboden als onderdeel van een demonstratie en participatie-programma.