Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vlaams Belang opent meldpunt voor illegaliteit in België

Het meldpunt van het Vlaams Belang richt zich op illegaliteit.

De Belgische nationalistische politieke partij het Vlaams Belang heeft een online meldpunt geopend voor illegaliteit. Met het meldpunt wil de partij de politiek onder druk zetten om met een harder beleid voor illegaliteit te komen.

Met het meldpunt wil de partij zoveel mogelijk feitenmateriaal verzamelen waaruit blijkt dat illegalen problemen en overlast veroorzaken, zo meldt de website van de partij.

“Alle feiten van misbruik van sociale zekerheid, zwartwerk, criminaliteit (inbraken, drugdealen/handel, overvallen…) maar ook feiten van huisjesmelkerij en misbruik door werkgevers van illegalen zijn welkom en zullen gebundeld worden in een “Zwartboek illegaliteit” en overgemaakt worden aan de bevoegde politie- en veiligheidsdiensten. Illegaliteit mag nooit beloond worden. Illegalen moeten actief opgespoord en daarna teruggestuurd worden naar hun thuislanden.”

In een interview met het Belgische radioprogramma De Morgen zegt Vlaams Belang-leider Filip Dewinter dat hij goed naar het PVV-meldpunt voor Oost-Europeanen heeft gekeken. Dewinter:

“We hebben over de grens gekeken naar het meldpunt van Wilders. Maar zijn meldpunt handelt over Oost-Europeanen. Dat is niet onze intentie. Wij willen het hebben over illegaliteit. Wij spelen de bal, niet de man. Het meldpunt dat wij willen oprichten wil vooral situaties van illegaliteit aanklagen, het is niet de bedoeling een heksenjacht tegen illegalen te organiseren. Dat is de taak van de overheid.”

In Belgie zijn felle reacties gekomen op het initiatief van het Vlaams Belang. Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding stelt dat het meldpunt ‘volstrekt illegaal’ is en dat het sterk doet denken aan het naziregime van de jaren 30.