Vernietigende reacties op De Grote Jezus Quiz - EO betuigt spijt

Aan het slot van De Grote Jezus Quiz liepen deelnemers, onder wie Charlie Luske, over water.

Bij de EO waren ze er stil van: ruim 1,7 miljoen mensen keken donderdag naar The Passion. De Grote Jezus Quiz, die gisteravond werd uitgezonden, viel in minder goede aarde. De EO heeft spijt van de uitzending, waar veel negatieve reacties op kwamen.

In het programma werd de kennis van het lijdensverhaal van Jezus getest. Met teamcaptains Syb van der Ploeg en Danny de Munk, die eerder Jezus speelden in The Passion, leek succes verzekerd. Toch?

Een kleine greep uit de reacties op Twitter, die veelal vernietigend waren:

Twitter avatar pimvandewerken Pim van de Werken Als ik Jezus was dan zou ik heel snel terug gaan in mijn graf zodat ik me eens flink om zou kunnen draaien. #DeGroteJezusQuiz #ned3
Twitter avatar rinzefaber Rinze Faber Ledenadministratie van de @EOnl gaat het morgen waarschijnlijk erg druk krijgen #degroteJezusquiz
Twitter avatar AnjaenJostwit Anja #DeGroteJezusQuiz heeft weinig met Jezus, dit gaat meer over domme Nederlanders die niks van Jezus weten. Ze … http://t.co/rF0Owol7

Bekijk de aankondiging van het programma:

http://www.youtube.com/watch?v=uZBRxYXk6Bc

(update 21.37 uur: de EO heeft de aankondiging van het programma verwijderd van YouTube)

En ook elders op internet werd negatief op het programma, waar net geen 400.000 mensen naar keken, gereageerd.

Matthijn Buwalda schrijft op zijn weblog:

Het is bijna knap hoe de EO er in is geslaagd om een quiz over Jezus zo inhoudsloos te maken. Schaterlachen omdat twee bekende Nederlandsters bekennen dat ze of vreemd zijn gegaan of dat nog steeds doen. Twee meisjes die niet zo snugger zijn nog verder voor gek zetten dan de commerciële zenders al gedaan hebben door ze het Paasverhaal te laten vertellen. En dan als ‘grande finale’ de deelnemers laten lopen over water, ik vond het symbolisch dat het sommige kandidaten wel ‘lukte’ terwijl de EO met deze quiz niet eens in staat was te voorkomen dat ze door het ijs zakte.

De ‘grande finale’:

Alain Verhey schrijft op website vreemdgeluid.nl:

Na The Passion, het zeer geslaagde spektakel in Rotterdam, had de EO een zeker krediet bij mij opgebouwd. Het is nu weer als sneeuw voor de zon verdwenen. Het is knap, hoe de EO dat zo snel voor elkaar krijgt. (…) Ook mensen die niets met Jezus hebben, vinden dit blasfemisch. Een organisatie die zo met haar oprichter omspringt, verdient het te worden overspoeld door golven van atheïsme, secularisatie, maar ook radicalisering. (…) Succes met het verwerken van de honderden uitschrijvingen. Je hebt ze verdiend.

EO-directeur Arjan Lock meldde gisteren nog op Twitter:

Twitter avatar arjanlock Arjan Lock Wat je in ieder geval kunt leren van #degrotejezusquiz is hoe ontstellend weinig de doelgroep van #N3 afweet van wie Hij werkelijk is

Excuses EO: we zijn over de grens geschoten

Na een nachtje slapen biedt hij op de website van de EO excuses aan:

“Als EO hebben we de afgelopen dagen geprobeerd op alle zenders en voor alle doelgroepen het paasverhaal te vertellen, bijvoorbeeld op Nederland 1 met The Passion, op Z@pp met Retourtje Israël, maar ook op Nederland 2 en de radiozenders. In ons verlangen om met mensen in gesprek te gaan over Jezus moeten we soms op de grens lopen, zeker als het gaat om het bereiken van de NL3-kijker, een doelgroep die niet of nauwelijks iets heeft met God en de Bijbel. Soms lukt dat, maar met de Jezus Quiz zijn we in de vormkeuzes helaas over die grens geschoten.”

De omroep concludeert dat het programma “een sfeer uitstraalde van ‘humor’, waardoor de inhoud ondersneeuwde”. Lock:

“Dat spijt ons en doet geen recht aan de intentie van dit programma. We bieden daarom onze excuses aan aan iedereen die teleurgesteld of gekwetst is door dit programma.”

Klaas van Kruistum, presentator van De Grote Jezus Quiz, schrijft op Twitter:

Twitter avatar klaasmans Klaas van Kruistum Gefileerd worden is niet fijn. Maar vast heel terecht. Hoop heel erg op een open en goeie discussie over hoe dan wel. #kommaarop #leren #fb

Omdat de EO wil voorkomen dat mensen gekwetst worden door het programma is het niet terug te kijken op Uitzending Gemist.

We bellen nu met de EO om te vragen hoeveel reacties er op het programma zijn gekomen en of mensen hun lidmaatschap op de omroep hebben opgezegd.

Update 15.01 uur: Marco van der Straten, woordvoerder van de EO, zegt tegenover nrc.nl dat de omroep “enkele tientallen telefoontjes” over het programma heeft gekregen. Een “enkeling” heeft z’n EO-lidmaatschap opgezegd.

“De meeste mensen vonden dat de vorm van het programma niet past als je over Jezus praat en hadden kritiek op de lollige sfeer. Ze waren blij met onze uitleg.”

Volgens Van der Straten heeft de EO voor de uitzending wel ingezien dat het een “spannend” programma was “waar risico’s aanzitten”, maar was de inschatting dat het programma “wel goed zou landen”.

“Achteraf is het duidelijk dat we de plank hebben misgeslagen. Het was mooi geweest als we dit van tevoren hadden ingezien.”

Update 21.34 uur: Wie niet bang is om gekwetst te worden door De Grote Jezus Quiz kan de uitzending hier terugkijken (via twitter.com/luuq).

Update 23.51 uur: Inmiddels valt de uitzending ook niet meer via bovenstaande link te bekijken.

    • David Haakman