Verkiezingen in Mali na ontslag van de president

De ondergedoken president Touré van Mali heeft zijn ontslag ingediend. Intussen hebben rebellen in het noorden een eigen staat uitgeroepen.

De Malinese president Amadou Toumani Touré, de democratisch gekozen leider van het land die sinds de coup van vorige maand zat ondergedoken, heeft zijn ontslag ingediend. Het ontslag geeft de rebellen de mogelijkheid om de macht over te dragen aan parlementsvoorzitter Diouncounda Traoré.

Het Malinese leger, dat 21 maart de macht in het land greep, nodigde Traoré afgelopen week uit om het ambt van president op zich te nemen. Hij moet na zijn beëdiging als interim-president binnen veertig dagen nieuwe verkiezingen organiseren.

De leider van de groep militairen die vorige maand tot onvrede van de buurlanden de macht in Mali greep, Amadou Haya Sanogo, zei de procedure niet te verstoren. De buurlanden lieten daarop weten te beginnen met het opheffen van de sancties.

Intussen riepen Toeareg-rebellen in het noorden van Mali vrijdag de onafhankelijke staat Azawad uit. Buurlanden van Mali keurden de onafhankelijkheidsverklaring in scherpe bewoordingen af en ook Frankrijk en de Verenigde Staten hebben al verklaard de onafhankelijkheid niet te erkennen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zondag dat er nog ongeveer zestig Nederlanders in Mali aanwezig zijn. Het departement roept Nederlanders in Mali dringend op het land te verlaten. NRC