Stille foto’s van dode dochter

De ouders van Francesca Woodman spreken over haar foto’s en leven.
De ouders van Francesca Woodman spreken over haar foto’s en leven.

Close up: Francesca Woodman Ned. 2, 23.00 - 00.00 uur

De Amerikaanse fotografe Francesca Woodman (1958-1981) liet honderden zwart wit-opnamen na, veelal gemaakt in lege, aangetaste binnenruimten. De fotografe voert zichzelf onherkenbaar of nauwelijks zichtbaar op. Haar foto’s roepen associaties op met verdwijning, afscheid en dood. Het meisje dat achter een schoorsteenmantel wegkruipt of dat zichzelf in de duisternis een engel waant was steeds Francesca Woodman. Met een sprong uit een New Yorks raam zou ze, 22 jaar oud, een eind aan haar leven maken. Haar werk leeft voort, Guggenheim New York toont een groot retrospectief.

Hoe kwam Francesca als dertienjarig meisje tot haar zelfportretten? Waarom pleegde ze zelfmoord? En lag de dood in haar werk besloten?

De documentaire The Woodmans uit 2010, vanavond te zien in Close up, probeert antwoorden te geven. Aan het woord komen onder meer Francesca’s ouders, beiden kunstenaars. Eerder zeiden Betty en George Woodman in deze krant niet te geloven in een aangekondigde dood. George: „Mensen denken dat Francesca in die foto's een geïsoleerde werkelijkheid verbeeldde. Maar wat we zien is een zeer bewust gemanipuleerde werkelijkheid, een vorm van theater, zoals je het leven ook als absurd theater kan zien.” Betty: „Ik kan niet bepalen wat anderen in het haar werk moeten lezen. Maar neemt u van mij aan, het gaat niet over de dood. Er zijn zoveel andere interpretaties mogelijk. Vaak reageren toeschouwers te emotioneel.”