Plan Samsom: hogere inkomens extra belasten

Mensen met hogere inkomens en grote vermogens moeten van de PvdA meer bijdragen om het overheidstekort terug te dringen. Foto NRC / Maarten Hartman

Mensen met hogere inkomens en grote vermogens moeten van de PvdA meer bijdragen om het overheidstekort terug te dringen. Dat blijkt uit plannen die de nieuwe partijleider Diederik Samsom vanmiddag presenteert en die bekend zijn bij NRC Handelsblad.

Onder de voorgestelde maatregelen zijn een hogere belasting voor vermogens boven de 125.000 euro en het verlagen van de maximale belastingaftrek voor pensioenpremies.

Door nu naar buiten te treden wil Samsom de kritiek weerleggen dat de PvdA afwachtend is en zich laat leiden door het kabinetsbeleid – een verwijt dat zijn voorganger Job Cohen regelmatig trof.

Samsom versterkt linkse profiel van de partij

Met deze lastenverzwaringen voor hoge inkomens versterkt Samsom het linkse profiel van de partij. De PvdA wilde al premies en eigen bijdragen in de zorg inkomensafhankelijk maken en de hypotheekrenteaftrek voor inkomens boven de 56 duizend euro beperken. De maatregelen leveren volgens de partij miljarden op.

Ze maken deel uit van een pakket waarmee de PvdA het begrotingstekort in 2015 wil terugbrengen naar 1,8 procent. In 2013 zouden de PvdA-plannen leiden tot een tekort van 3,6 procent, hoger dan de 3 procent die dit kabinet wil. De PvdA laat de plannen doorrekenen door het Centraal Planbureau.

Samsom, voormalig milieuactivist, wil ook dat Nederland in 2050 volledig onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. De PvdA is de eerste grote partij die zulke ambitieuze doelen stelt voor verduurzaming van de economie.

Over het moment waarop de voorstellen worden gelanceerd heeft de PvdA goed nagedacht: de coalitie is begonnen aan de zesde week van onderhandelingen in het Catshuis over extra bezuinigingen. Ook deze week lijkt een akkoord nog niet in zicht.

Zorgen binnen PvdA-fractie

Toch bestaan er binnen de PvdA-fractie zorgen. Samsom zou zich met deze gedetailleerde plannen kwetsbaar maken. Sommige Kamerleden vrezen zelfs een herhaling van het scenario van 2006, toen PvdA-leider (en gedoodverfd premier) Wouter Bos de verkiezingen verloor mede doordat hij in een vroeg stadium naar buiten trad met een omstreden plan voor de AOW.

De PvdA wilde de afgelopen twee jaar niet in detail vertellen hoe zij het tekort wilde terugdringen. Samsom breekt nu met die strategie.