Openbaar Ministerie dreigt kroongetuige La S. te laten vallen

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer
De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer

Het Openbaar Ministerie dreigt de kroongetuige in het liquidatieproces, Peter La S., te laten vallen. Officier van justitie Betty Wind laat weten dat het helemaal niet meer zeker is dat het OM een lage straf van acht jaar tegen La S. eist, nu hij niet meer wil meewerken. Dat meldt de NOS.

Ook de deal van La. S. met het Team Getuigenbescherming (TGB) staat op losse schroeven. Volgens het OM stelt La S. onmogelijke eisen. Ook verspeelt hij mogelijk de toegezegde financiële ondersteuning. La S. krijgt 1,4 miljoen euro in ruil voor zijn belastende verklaringen over andere verdachten in deze strafzaak.

In plaats van de afgesproken acht jaar dreigt het OM nu zestien jaar tegen La S. te eisen. Wind:

“La S. houdt zich immers niet aan zijn deel van de overeenkomst.”

La S. beschuldigde het OM twee weken geleden van bedreiging en afpersing. La S. zei in de rechtbank dat het OM hem op die manier dwong om verklaringen aan te passen en achter te houden.

De liquidatiezaken, die plaatsvonden in en rond Amsterdam, zijn voor een groot deel gebouwd op de beweringen van La S., die zelf ook terechtstaat. Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S., die in ruil voor zijn verklaringen over de verschillende zaken strafvermindering zou kunnen krijgen. Binnen het Openbaar Ministerie ontstond in januari twijfel over de betrouwbaarheid van La S.