Onderzoek naar corruptie binnen SBM Offshore

Er is mogelijk fraude gepleegd bij maritiem dienstverlener SBM Offshore. Het aandeel verloor vanochtend 7,5 procent van zijn beurswaarde na berichten daarover.

De specialist in het bouwen van olieplatforms kondigde vanochtend zelf aan dat een intern onderzoek naar de naleving van anticorruptieregels aanwijzingen heeft opgeleverd van „enkele verkooppraktijken waarbij derden zijn betrokken, die mogelijk onoorbaar zijn”. Naar deze mogelijke malversaties heeft het concern „extern onderzoek” aangekondigd.

SBM, dat wereldwijd actief is in de het ombouwen van tankers tot drijvende olieplatforms, heeft met onmiddellijke ingang de raad van bestuur uitgebreid met een in goed ondernemingsbestuur gespecialiseerde jurist. Sietze Hepkema, partner van advocatenkantoor Allen & Overy, zal binnen de directie belast zijn met de portefeuille ‘corporate governance en compliance matter’ – ondernemingsbestuur en interne regelgeving. Hoewel diens benoeming nog moet worden voorgelegd aan de aandeelhouders, zal Hepkema per vandaag aan zijn werkzaamheden beginnen.

Volgens SBM past zijn benoeming in het voornemen van de vorig jaar aangetreden topman, de Fransman Bruno Chabas, om een „robuuste ondernemingscultuur door het gehele bedrijf te vestigen.” SBM Offshore is wereldwijd actief in de olie-industrie, met kantoren in onder meer Brazilië, Nigeria en Singapore.

SBM Offshore is maar beperkt actief in Nederland. Er werkt hier 11 procent van de ruim 4.300 medewerkers; van de totale omzet van 3,2 miljard euro was slechts 9 miljoen afkomstig uit Nederland.

Vorig jaar dook het concern in de rode cijfers nadat het opnieuw honderden miljoenen moest afschrijven op twee probleemprojecten. Door een tweede afboeking van ruim 850 miljoen dollar boekte SBM Offshore in 2011 een verlies van 441 miljoen dollar (337 miljoen euro). De problemen met de twee olie- en gasplatforms leidde vorig jaar al tot de vervanging van zowel de bestuursvoorzitter als de financieel directeur. Met de aanstelling van Hepkema treedt sinds lange tijd weer een Nederlander toe tot de raad van bestuur.