Negen doden door zelfmoordaanslag Afghanistan - 21 gewonden

Een agent inspecteert de plek waar vanochtend in Herat een autobom ontplofte. Foto AFP / Aref Karimi

Een zelfmoordaanslag in de relatief vreedzame West-Afghaanse provincie Herat heeft vanochtend aan zeker negen mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau AP. Ook vielen er 21 gewonden. De aanslag was het werk van een man in een met explosieven geladen auto.

De man bracht zijn wagen tot ontploffing vlakbij een groepje mensen dat buiten stond te wachten bij een kantoor van de overheid, aldus woordvoerder Mohiddin Noori van het district Guzara. Onder de doden zijn drie politieagenten. De overige slachtoffers zijn burgers. Noori waarschuwde dat het aantal slachtoffers nog kan oplopen. Hij zei:

“De auto was twee keer gemaand te stoppen, maar hij stopte niet.”

De aanslag komt aan de vooravond van de warme zomermaanden in Afghanistan, de tijd waarin de gevechten in het land traditioneel sterk verhevigen.

Volgens rapporten van de Verenigde Staten zouden er bovendien Iraanse agenten in het voorheen vrij rustige Herat aanwezig. Zij er proberen aan te zetten tot geweld. Dat zou ook een reden kunnen zijn dat de protesten in Herat na de abusievelijk verbranding van Koranboeken door de Amerikanen afgelopen februari ook al onverwacht heftig waren.

In het karkas van de geëxplodeerde auto werden de lijken van twee mannen en een vrouw in boerka aangetroffen.