‘Communisten weigerden Fortuyn lidmaatschap’

De omslag van het boek 'De jonge Fortuyn' van Ornstein. Bron De Bezige Bij
De omslag van het boek 'De jonge Fortuyn' van Ornstein. Bron De Bezige Bij De omslag van het boek 'De jonge Fortuyn' van Ornstein. Bron De Bezige Bij

Pim Fortuyn probeerde in 1972 lid te worden van de Communistische Partij Nederland, maar hij werd geweigerd. Dat blijkt uit een brief die is afgedrukt in het eerste deel van een morgen te verschijnen Fortuyn-biografie, zo meldt de NOS.

Districtsbestuurder Rinus Haks weigerde Fortuyn, destijds een jonge academicus in Groningen, omdat hij bij de zogenoemde Harmsengroep zou horen. Dat was een verwijzing naar de Groningse hoogleraar geschiedenis Ger Harmsen (wiki), die de partij in 1956 de rug had toegekeerd toen bekend werd welke misdaden Stalin had begaan.

Journalist Leonard Ornstein verdiepte zich vijf jaar in het leven van Pim Fortuyn. De in 2002 vermoorde politicus bewaarde veel papierwerk in 104 archiefdozen. In het CPN-archief vond Ornstein de afwijzing door Haks. Fortuyn zou lid hebben willen worden omdat de partij begin jaren zeventig ‘the place to be’ was.

Fortuyn wilde er volgens de journalist bij horen. Ornstein wijst er in de krant op dat de partij toen een voorhoederol speelde, zoals de PvdA later deed. “Daar gingen veel mensen heen die later prominent zouden worden.”

Fortuyn zou vaker afgewezen zijn. Bij de verkenners vertrok hij op zijn achttiende met ruzie. Hij zou ook priester hebben willen worden, maar het celibaat was niets voor hem. Later zou hij een vreemde eend bij de PvdA zijn geweest. Ook klopte hij volgens de journalist tevergeefs aan bij CDA en VVD.