Chaos bij innen incasso

De bijzondere incassobevoegdheden van de belastingdienst, waterschappen en gemeenten hebben geleid tot chaos in de incassopraktijk. Steeds meer huishoudens met problematische schulden belanden daardoor onder het bijstandsniveau en zijn dan ook niet meer in staat om andere schulden af te lossen.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Paritas Passé, Debiteuren en crediteuren in de knel door ongelijke incassobevoegdheden’ van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

De jacht van incassobureaus op openstaande rekeningen is sinds 2006 nog ingewikkelder omdat verhuurders, zorgverzekeraars en kinderopvangcentra beslag mogen leggen op toeslagen die de fiscus verstrekt voor huur-, zorg- en opvangkosten. Het aantal gezinnen met incassopraktijken is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd, zo blijkt uit het onderzoek. Een op de tien huishoudens (693.000) bevindt zich in een problematische schuldsituatie en loopt het risico van onverwachte afschrijvingen en andere incassopraktijken.

In het onderzoek wordt ervoor gepleit om de regels rond het innen van schulden eenvoudiger te maken, onder meer door de instelling van een landelijk incassoregister. Ook moet de controle op incassopraktijken worden verbeterd.