Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Acute nood scholengroep Amarantis mede door renteverzekeringen

Gebouw van de Amarantis Onderwijsgroep aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam. Beeld: Google Streetview

Scholengroep Amarantis verkeert mede als gevolg van het kopen van derivaten (renteverzekeringen) in grotere financiële problemen dan bekend was. Naast 85 miljoen euro aan leningen blijken in de boeken ook derivaten te staan, waarop een verlies dreigt van 7 miljoen. Dat zegt interim-bestuurder Marcel Wintels in NRC Handelsblad.

Het is de bedoeling dat deze week een oplossing wordt gevonden voor Amarantis. Wintels wil de groep van 55 scholen en 30.000 leerlingen opsplitsen. Hij hoopt dat andere onderwijsinstellingen de onderdelen overnemen die niet zelfstandig kunnen voortbestaan. Nog niet bekend is hoeveel personeelsleden hun baan verliezen. Wintels hoopt deze week voldoende geld op te halen om ontslagen medewerkers financieel compensatie te kunnen geven. Amarantis zelf heeft geen geld voor een sociaal plan.

Wintels:

“Ik ga als een bedelaar rond om geld bij elkaar te sjacheren, maar ik heb goede hoop dat het ministerie van Onderwijs, diverse gemeenten, banken en andere scholen ons niet aan ons lot zullen overlaten.”

Ook woningcorporaties in problemen door derivaten

Door het gebruik van derivaten zijn onlangs woningcorporaties in de problemen gekomen, met name Vestia in Rotterdam. Amarantis had ‘swaps’ afgesloten om de school in te dekken tegen een renteverhoging. Omdat die verhoging is uitgebleven, zijn de derivaten miljoenen minder waard geworden. Amarantis is niet in staat om geld bij te storten om dit waardeverlies te compenseren.

Wintels:

“Dat geld hebben we niet. Als de bank vandaag alle schulden opeist, is het afgelopen.”

Financiering Amarantis ‘ongehoord’

Wintels noemt de wijze waarop Amarantis is gefinancierd “ongehoord”. “Ik heb in al mijn jaren in het onderwijs zoiets nog nooit meegemaakt.”

Wintels, voorzitter van het college van bestuur van Fontys Hogescholen, stelt op verzoek van minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) orde op zaken bij Amarantis. Amarantis, met scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaarberoepsonderwijs in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, kwam in grote problemen toen de bank begin dit jaar weigerde aflopende leningen te herfinancieren.