Suu Kyi neemt over twee weken plaats in parlement Birma

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi neemt op 23 april plaats in het parlement van Birma. Dat meldt de Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van de oud-Nobelprijswinnares.

Het is voor het eerst dat Suu Kyi plaats neemt in de volksvertegenwoordiging. Vorige week won haar partij bij de tussentijdse verkiezingen 43 van de 45 zetels. Het waren de eerste vrije verkiezingen in 22 jaar. Suu Kyi verkeerde het grootste deel van de afgelopen twee decennia in gevangenschap of onder huisarrest.

Militairen blijven oppermachtig in Lagerhuis

Ondanks haar winst blijven de militairen oppermachtig in het Lagerhuis, dat 440 zetels telt. Niet alleen bezetten ze er conform de grondwet een kwart van de zetels, ook zorgden ze er bij door hen gecontroleerde verkiezingen in 2010 voor dat ook de meeste andere zetels aan hen en hun bondgenoten toevielen.

Birma lijkt met de intrede van Suu Kyi in het parlement dichter bij een democratie, maar pas over drie jaar wordt duidelijk of de militairen werkelijk bereid zijn om macht uit handen te geven. In 2015 moeten er voor driekwart van de zetels nieuwe verkiezingen komen.