Raf Simons volgt ‘anti-semitische’ Galliano op bij modehuis Dior

Caption: FILE - Belgian designer Raf Simons acknowledges the applause of the audience at the end of the Jil Sander Spring/Summer 2012 women's collection in Milan, in this Saturday, Sept. 25, 2011 file photo. Christian Dior on Monday April 9 2012 named Belgian designer Simons as its new artistic director, and says he'll present his first show for the renowned fashion house in Paris in July. The appointment comes seven months after star designer John Galliano was convicted by a Paris court for making anti-Semitic insults. (AP Photo/Giuseppe Aresu, file)
Caption: FILE - Belgian designer Raf Simons acknowledges the applause of the audience at the end of the Jil Sander Spring/Summer 2012 women's collection in Milan, in this Saturday, Sept. 25, 2011 file photo. Christian Dior on Monday April 9 2012 named Belgian designer Simons as its new artistic director, and says he'll present his first show for the renowned fashion house in Paris in July. The appointment comes seven months after star designer John Galliano was convicted by a Paris court for making anti-Semitic insults. (AP Photo/Giuseppe Aresu, file) De Belgische ontwerper Raf Simons volgt John Galliano op als creatief directeur van modehuis Christian Dior. Foto AP / Giuseppe Aresu

Modehuis Christian Dior heeft vanavond Raf Simons benoemd tot nieuwe creatief directeur. Hij volgt hiermee John Galliano op die vorig jaar maart ontslagen werd na het maken van anti-semitische uitlatingen.

De Belgische Simons zal zijn eerste modeshow in Parijs in juli presenteren, meldt persbureau AP. Sinds het ontslag van Galliano stond de vacature bij Dior open. Simons werkte eerder bij modehuis Jil Sander en werd gezien als de favoriete kandidaat. In een verklaring laat Dior weten dat het zijn hoop is dat Simons het modehuis zal “inspireren” en tot nieuwe hoogtes zal brengen in de 21ste eeuw.

Galliano kwam in februari 2011 in opspraak omdat hij zich schuldig maakte aan antisemitisme en bedreiging. Ook dook er een video op waarin de ontwerper zijn liefde voor Hitler uitsprak en tegen een joodse vrouw zei dat haar voorvaderen het verdienden om vergast te worden. Hierop besloot zijn werkgever, modehuis Christian Dior, hem te ontslaan. Galliano bood hierna zijn excuses aan voor zijn uitspraken.

De video waarin Galliano zijn liefde voor Adolf Hitler uitsprak:

Galliano werd in september 2011 ‘symbolisch’ beboet door de Franse rechter. Hij kreeg een voorwaardelijk boete van zesduizend euro. Daarnaast moest Galliano een symbolische euro voor iedereen die hij heeft beledigd betalen. De rechter oordeelde dat de mediahype en zijn ontslag bij Dior al voldoende straf waren.