Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Op Tweede Paasdag naar de meubelboulevard. Waarom?!

Zo rond 1981 ontstond op de Parallelweg in Beverwijk de eerste meubelboulevard in Nederland. Tegenwoordig zijn ze overal en worden ze – met name vandaag – massaal bezocht. Waarom?

Een advertentie van een meubelzaak.
Een advertentie van een meubelzaak.

Uit een kleine telefonische inventarisatie blijkt dat het vandaag traditioneel druk is op de meubelboulevards in het land. Winkels op de woonboulevard in Heerlen zijn telefonisch amper te bereiken. Pas bij de vierde winkel, Dreams Jeugdkamerspeciaalzaak, neemt een medewerker op. “Buiten is het chaos en in de winkel is het propvol”. Bij Superkeukens in Utrecht kan een medewerker nog net “kunt u later terugbellen” vragen/zeggen voordat de hoorn erop wordt gegooid en ook bij Beter Bed in Beverwijk klink de medewerkster buiten adem.

“Meneer, het is hier zo druk. Ik heb hier echt geen tijd voor. Dag.”

Het fenomeen bestaat sinds de jaren tachtig

De eerste meubelboulevard in Nederland ontstond rond 1981 op de Parallelweg in Beverwijk. Op dat moment waren er aan de brede weg al tien meubelzaken gevestigd. De lokale krant schreef toen:

“Meubels kijken en vergelijken en aanschaffen is aantrekkelijk in Beverwijk, niet in de laatste plaats omdat aan deze woonboulevard het parkeerprobleem onbekend is.”

Ook op andere plaatsen in het land ontstonden meubel- of woonboulevards. Goed gaat het echter niet met de winkelparadijzen. Dat de leegstand van winkelpanden halverwege vorig jaar naar 1,9 miljoen vierkante meter groeide kwam deels door een “aanzienlijke toename van de leegstand op meubelboulevards”.

Iedereen kent de horrorverhalen

Er is echter één dag in het jaar dat - als we de clichés mogen geloven - Nederland massaal de meubelboulevards opzoekt. En dat is vandaag, op Tweede Paasdag.

Iedereen kent de horrorverhalen. Het parkeerprobleem is op dit soort dagen ook voor meubelboulevards niet langer onbekend. Er zijn verkeersregelaars nodig en er kunnen enorme files staan. Eenmaal in de winkel sluit je je aan de in de stroom mensen die tergend langzaam door de ellenlange paden beweegt, om te eindigen in de lange rijen voor de kassa.

Veel mensen op Twitter melden dan ook dat ze vooral níet naar de meubelboulevard gaan vandaag.

Twitter avatar CeciliaHoogers Cecilia Hoogers Luie dag. Eigenlijk moet ik naar #Ikea, maar dat stel ik maar even uit. #meubelboulevard is ook geen optie, ik ga lekker mijn #boek lezen
Twitter avatar dejongMiranda Miranda de Jong Waarom ga je nu naar een meubelboulevard ?Echt snap het niet je kan beter op een andere dag gaan dan kan je rustig uitzoeken toch???
Twitter avatar annekenjanssen Anneke Janssen @jamiestyling je gaat toch niet op 2e paasdag naar een meubelboulevard haha dat is echt TE burgerlijk ;)

Wie zijn deze mensen? En waarom?

Een groot deel van Nederland lijkt zich vandaag niet dus niet te willen begeven in de buurt van de meubel- en woonboulevards. En toch bevindt een groot deel van Nederland zich vandaag wel op die boulevards. Of in het tuincentrum. Of in de IKEA.

Wie zijn deze mensen die het aandurven? En vooral, waarom?

Erik Arends (26) geeft gelijk toe dat het wel erg cliché is om juist vandaag meubels te kopen. Toch gaat hij met zijn moeder vandaag naar de meubelboulevard in Veenendaal.

“Mijn moeder raadde het me eigenlijk af omdat het zo verschrikkelijk schijnt te zijn. Ook een vriendin die in een meubelzaak werkt heeft me al gewaarschuwd dat het rennen en vliegen is tijdens dit soort dagen. Dus het wordt waarschijnlijk verschrikkelijk. Waarom ik toch ga? Bedrijven willen juist dat je op dit soort dagen komt en daarom zijn er goede acties en hoge kortingen. Ik verwacht dikke rijen, maar het moet er toch een keer van komen. Dus ik probeer nu maar gewoon alle meubels, die ik nodig heb voor het huisje dat ik heb opgeknapt, in één dag te scoren. En mijn moeder wilde uiteindelijk toch ook wel mee.”

Ook Melanie Wouters (43) verwacht een chaos en rijdt gelijk door naar het café als het echt te erg is. Maar als ze flinke kortingen kan regelen is het de “helse ervaring” toch waard.

“Ik weet hoe erg het is, want ik heb er jaren om de hoek van de meubelboulevard in Waalwijk gewoond. Dranghekken en verkeersregelaars, het is één grote chaos. Alles stond altijd vast. Ik ga dan ook nooit, maar dit jaar heb ik een goede reden. Ik heb net een huis gekocht en weet inmiddels welke keuken en meubels ik wil hebben. Ik heb wel eens gehoord dat dit soort bedrijven zeker op dit soort dagen hoge targets moeten halen. Als ik tegen het einde van de dag binnenkom en de targets zijn nog niet gehaald, kan ik er wellicht een flinke korting uitslepen. Ik weet niet of het echt zo is, maar het is de moeite van het proberen waard. En als het echt een hel is dan keer ik snel om en duik ik het dorpscafé in.”

Het zijn dus vooral pragmatische redenen waarom mensen vandaag naar de meubelboulevards trekken. Datzelfde geldt voor Aafke Terberg (28) die vandaag naar de meubelboulevard in Utrecht gaat.

“Het is echt niet zo dat ik er voor mijn lol heenga. Het geen dagje uit voor mij, zoals voor veel mensen. Maar ik was vandaag vrij en dit weekend ga ik verhuizen, dus dit komt gewoon het beste uit. Normaal vermijd ik dit soort dingen, want ook ik ken de horrorverhalen. Maar ik hem me voorgenomen om me niks van de blerrende kinderen aan te trekken en gewoon recht op mijn doel af te gaan.”

Dan blijft de vraag hoe erg een bezoek aan de meubelboulevard vandaag echt was. Hoe heeft u het ervaren?