Iran ‘overweegt’ uraniumverrijking stil te leggen

De nucleaire reactor Bushehr in het zuiden van Iran. Foto AP / Mehr news Agency

Iran heeft geen interesse meer om stukgelopen gesprekken over een internationale ruil van nucleair materiaal nieuw leven in te blazen, maar overweegt om de verrijking van uranium stil te leggen zodra het genoeg materiaal heeft geproduceerd voor gebruik.

Dat liet het hoofd van het Iraanse Atoomenergie Agentschap, Ali Akbar Salehi, vandaag weten, meldt persbureau Reuters. Tegenover Iraanse media zei Salehi echter geen voorwaarden opgelegd te willen krijgen van de internationale gemeenschap voordat hij aankomende zaterdag in Istanbul in gesprek gaat over het Iraanse kernprogramma.

Eind februari mislukten gesprekken met Teheran nog om het IAEA openheid te verschaffen over het Iraanse kernprogramma:

VS eisen ook sluiting nucleaire faciliteit

Amerikaanse regeringsfunctionarissen eisen echter de stopzetting van de verrijking van uranium en de sluiting van een ondergrondse nucleaire faciliteit bij de heilige stad Qom om de gesprekken met Teheran voort te zetten. De VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland - de zogenoemde P5+1-landen - willen Teheran dwingen tot openheid over het kernprogramma en dat de IAEA toegang krijgt tot faciliteiten waar volgens hen gewerkt zou worden aan de ontwikkeling van kernwapens. De onderhandelingen hebben hiervoor meer dan een jaar stilgelegen.

Het conflict tussen Iran en het Westen over het Iraanse atoomprogramma draait om de verrijking van uranium. De technologie kan gebruikt worden om brandstof voor kerncentrales te produceren, maar ook voor de productie van kernwapens. Iran beweert dat de verrijking slechts dient voor de opwekking van energie en de productie van medische isotopen, terwijl het Westen en Israël vrezen dat Iran in het geheim aan een kernbom werkt.

VS zetten tweede vliegdekschip in bij Perzische golf

De Verenigde Staten en Europa kondigden de laatste maanden strenge sancties af tegen Iran, onder meer een olieboycot die deze zomer moet ingaan en negatieve consequenties op de Westerse markten voor financiële instellingen die investeren in of zaken doen met Iran.

De prijs van olie steeg de afgelopen maanden sterk door de spanningen rond Iran. De angsten voor een militaire aanval op de nucleaire installaties in Iran dreven vanaf oktober de olieprijzen van 75 dollar per vat op tot ver boven de 120 dollar eerder dit jaar.

VS sturen tweede vliegdekschip naar Perzische Golf

Vandaag werd ook bekend dat de Amerikaanse Vijfde Vloot, die gestationeerd is in Bahrein, een tweede vliegdekschip gaat inzetten in de Perzische Golf. Dat liet commandant Amy Derrick-Frost weten, meldt de Israëlische krant Ha’aretz.

In de Golf bevindt zich al de USS Abraham Lincoln, maar die krijgt nu gezelschap van de door kernenergie aangedreven USS Enterprise. Volgens Derrick-Frost moet het tweede vliegdekschip Amerikaanse militaire operaties in Afghanistan ondersteunen, alsook acties tegen piraten voor de kust van Somalië. Maar de twee slagschepen zullen echter ook langs de strategische olieroutes patrouilleren, waaronder de Straat van Hormuz, die Iran eerder dreigde te blokkeren.

Door de Straat van Hormuz moeten tankers uit vele olieproducerende landen:


Grotere kaart weergeven