Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Espelo breekt record met ‘s werelds grootste (maar instortend) paasvuur

Het Overijsselse Espelo kwam in 1987 in het Guinness Book of World Records met het hoogste paasvuur ooit. Na 25 jaar werd dat record van 27,87 meter gisteren ruim gebroken: 45,98 meter. Helemaal goed ging dat niet.

De inwoners van Espelo waren al maanden bezig met het bouwen van het paasvuur, zo valt te lezen op het weblog dat de bouwers op de site van RTV Oost bijhielden.

“Al sinds november vorig jaar zijn inwoners van Espelo met man en macht bezig om hout te verzamelen voor het paasvuur. De hele winter door is er elke zaterdag een harde kern van zo’n twintig man (jongeren van 10 tot 30 jaar oud) bezig geweest om op de Holterberg snoeihout bij elkaar te slepen. Vanaf half december is er versterking gekomen van de verschillende sub-buurten binnen Espelo en is er zelfs al een heuse damesdag geweest met bijna zestig vrouwen op de hei om vliegdennen en berkjes te halen.”

De bouw van het enorme paasvuur was al een flink karwei, maar ook de beveiliging was een enorme taak. Al wekenlang hielden jongeren ‘s nachts de wacht bij het paasvuur. Niet geheel onnodig, blijkt uit een blog van vorige week.

“Rond zes uur vanmorgen is één van ons tijdens het gebruikelijke rondje om het paasvuur drie mannen tegen het lijf gelopen die duidelijk weinig goeds van plan waren. De jongens namen meteen de benen en de wakers zijn er achteraan gegaan. Helaas mocht dit niet baten, want de jongens zijn ontsnapt. Gelukkig hebben ze het paasvuur niet in de fik kunnen steken.”

Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten mocht gisteravond wél het vuur aansteken.


Maar helemaal goed ging het niet. Een cameraman van RTV Oost raakte gewond toen een staalkabel, die de grote paal in het midden op zijn plek moest houden, lossprong. Het paasvuur stortte voor een deel in. Volgens RTV Oost heeft de cameraman een “stabiele breuk in een rugwervel” opgelopen, maar gaat het naar omstandigheden goed met hem.

Nog veel meer beelden van het paasvuur in Espelo zijn te vinden op YouTube.