Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Raket in Noord-Korea staat klaar voor lancering

Noord-Korea is helemaal klaar voor de aangekondigde lancering van een langeafstandsraket met daarop een satelliet bevestigd. Persbureau AP meldt vanmiddag dat Noord-Korea heeft bevestigd dat de raket tussen 12 en 16 april zal opstijgen.

Het land liet vandaag enkele journalisten toe op het terrein waar de lancering over een paar dagen plaats gaat vinden in het kustplaatsje Tongchang-ri in het noordwesten van Noord-Korea. Dit gebeurt in het teken van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de Democratische Volksrepubliek Korea. Alle voorbereidingen voor de lancering zijn getroffen, zo lieten Koreaanse ruimtevaart-experts vandaag weten.

Het land stelt dat er slechts observatiesatellieten worden gelanceerd. De Verenigde Staten zien het plan als een schending van het verbod tegen raketlanceringen dat Noord-Korea opgelegd heeft gekregen.

Eind vorige maand bereikte beide landen een nucleair akkoord. Noord-Korea zou kernproeven, de verrijking van uranium en de lancering van langeafstandsraketten opschorten.

Volgens Noord-Korea staat de nu aangekondigde lancering los van deze afspraken omdat het om het ruimteprogramma van het land gaat. Verschillende landen, waaronder Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten, zien de lancering echter als verkapte test voor de langeafstandsraketten.

Een functionaris van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan Reuters laten weten dat de geplande lancering in strijd is met de VN-resoluties. Experts melden vandaag aan het persbureau dat de langeafstandsraket ook gebruikt kan worden voor het testen van een eventuele aanval op de VS of andere landen.