President Mali levert ontslagbrief in

Aanhangers van de junta in Mali houden een spandoek vast met de tekst: "Mali kan wankelen, maar zal niet vallen". Foto AFP/Sanogo

Amadou Toumani Toure, de president van Mali, heeft een brief ingeleverd waarmee hij zijn ontslag neemt. Dat meldt een bemiddelaar van Ecowas vanavond.

Het ontslag geeft de rebellen de mogelijkheid om volgens de gisteren gemaakte afspraak de macht over te dragen aan de onlangs gevluchte parlementsvoorzitter Diouncounda Traoré.

Ecowas, het West-Afrikaanse overlegorgaan dat Mali sancties oplegde na de legercoup, meldt aan persbureau Reuters dat het nu de nodige maatregelen gaat nemen zodat er een ‘vacature’ voor het presidentschap ontstaat die Traoré kan opvullen.

Traoré moet volgens het akkoord dat gisteren werd gesloten na zijn beëdiging als interim-president binnen veertig dagen nieuwe verkiezingen organiseren. De voorzitter van de Malinese Nationale Assemblee moet dan uiteindelijk het nieuwe staatshoofd van Mali worden.

Volgens de leider van de groep militairen die vorige maand de macht greep, kapitein Amadou Haya Sanogo, is dit proces inmiddels in gang gezet. De Ecowas-landen lieten weten ook direct te beginnen met het opheffen van de sancties.

In het noorden van Mali riepen Toeareg-rebellen vrijdag de onafhankelijke staat Azawad uit. Buurlanden van Mali keurden de onafhankelijkheidsverklaring in scherpe bewoordingen af en ook Frankrijk, de Verenigde Staten hebben al verklaard de onafhankelijkheid niet te erkennen.

Nog zestig Nederlanders in Mali

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteravond dat er nog ongeveer zestig Nederlanders in Mali aanwezig zijn. Het departement roept Nederlanders in Mali sinds vrijdagavond dringend op het land te verlaten.

Sinds er ongeveer twee weken geleden een staatsgreep plaatsvond in Mali wordt al geadviseerd niet meer naar het land te reizen. De tientallen Nederlanders die al in het land zijn, worden nu opgeroepen op eigen gelegenheid het land uit te reizen, nu er nog ‘commerciële mogelijkheden’ zijn.