Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Jongeren, sta op. En word lid van CDA, VVD en PvdA

Het logo van G500.

Het politieke establishment. Daar moet je het zoeken als jongere. Sluit je aan bij de vergrijsde macht en verander de politieke agenda’s van binnenuit. Dat wil G500, een “generationele beweging van 500 open, frisse, verantwoordelijke jongeren tot ongeveer 35 jaar”.

Terwijl de babyboomers hun zaakjes op het gebied van pensioenen, onderwijs, arbeid- en woningmarkt redelijk op orde hebben, heeft de nieuwe generatie het nakijken. Rekeningen worden doorgeschoven, maar collectieve actie blijft uit. G500 doet een poging deze generatie te mobiliseren, maakt ze lid van het machtige politieke midden en tracht zo “een hervormingsgezinde en toekomstgerichte meerderheid in het parlement te scheppen”.

Het idee voor deze club - een week oud en in de afgelopen honderd uur vormgegeven - komt van student (en publicist, lobbyist en oud-LAKS-voorzitter) Sywert van Lienden. Een tienpuntenplan moet vernieuwing, hervormingen en idealen “naar het centrum van de macht” brengen.

G500 heeft de volgende uitgangspunten:

  1. Wij worden enkel lid van de partijen om onze idealen om te zetten in standpunten van de centrumpartijen.
  2. Wij zijn niet uit op functies, baantjes of anderszins.
  3. Zodra de plannen gerealiseerd zijn kan de G500 zichzelf opheffen.
  4. G500 laat zich niet kapen door partijpolitieke campagnes. Wij zullen dan ook scherp zijn op de leden die zich aan G500 verbinden.
  5. G500 probeert waar mogelijk samen te werken met leden binnen de partijen die ook voor hervormingen zijn; het resultaat is wat telt.

Enkele reacties

De G500-leden worden dan wel geen lid van zijn partij, maar de interesse van SP-Kamerlid Farshad Bashir is gewekt:

Twitter avatar FarshadBashir Farshad Bashir Zozo. @Sywert zet trotskistische middelen in: intrede-politiek - http://t.co/0LFwimYA Ben benieuwd.

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema juicht het initiatief toe:

Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Mooi @sywert! http://t.co/ubwiOV4a Veel beleid is (impliciete) generatiepolitiek; bepaald niet ten gunste van jonge/komende generaties

Voormalig voorzitter van de Jonge Socialisten binnen de PvdA ziet een belangenconflict:

Twitter avatar JelleMenges Jelle Menges Tof idee van @sywert die #g500. Maar zo te horen verwarren ze belangen van jongeren met belangen hogeropgeleiden/globaliseringswinners

Telegraaf-columnist Rob Hoogland ziet het weer anders:

Twitter avatar RHoogland Rob Hoogland Sinds wanneer moet je eerst de politiek in en dan pas leren neuken? #g500

Buitenhof besteedde vandaag aandacht aan de ‘grenzeloze generatie’: