Hero Brinkman: het rommelt in de PVV achter de schermen

Hero Brinkman op de bank achter de vergaderzaal tijdens de eerste vergadering van de Tweede kamer na zijn uittreden uit de PVV-fractie. Foto NRC / Maarten Hartman.
Hero Brinkman op de bank achter de vergaderzaal tijdens de eerste vergadering van de Tweede kamer na zijn uittreden uit de PVV-fractie. Foto NRC / Maarten Hartman. Hero Brinkman op de bank achter de vergaderzaal tijdens de eerste vergadering van de Tweede kamer na zijn uittreden uit de PVV-fractie. Foto NRC / Maarten Hartman.

Het rommelt in de PVV achter de schermen. Dat zei Hero Brinkman vanochtend in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Brinkman verwacht dat meer PVV’ers zich de komende tijd zullen uitspreken en “zich proberen los te worstelen” uit de partij.

Als onafhankelijk Tweede Kamerlid wil Brinkman zich weer gaan bezighouden met de Caribische delen van het koninkrijk. De scherpe toon van het voormalige PVV-lid zette in het verleden de politieke verhouding met de eilanden onder druk. Hij heeft zich aangemeld voor de commissie Koninkrijksrelaties van het parlement. Hij moest deze portefeuille na de verkiezingen van 2010 aan een PVV-collega overlaten, maar wil nu ‘de corruptie en het nepotisme’ op de eilanden weer aan de kaak gaan stellen.

Een aantal jaar geleden richtte Brinkman zijn pijlen veelvuldig op Aruba en de toenmalige Nederlandse Antillen. Zo opperde hij in 2008 de Antillen voor verkoop op marktplaats.nl te zetten. Ook noemde hij de eilanden een ‘corrupt boevennest’ en maakte hij een Arubaanse minister uit voor ‘leugenaar en lafaard’. Zijn uitspraken veroorzaakten veel ophef op de eilanden.

‘Ouderen vallen overal buiten de boot’

Brinkman wil in de toekomst ook opkomen voor de belangen van ouderen. “Die worden nu in de Tweede Kamer niet specifiek vertegenwoordigd. Ouderen vallen overal buiten de boot.” Of hij een ouderenpartij wil oprichten, werd niet duidelijk. Brinkman zei wel in ieder geval geen ‘one-issuepartij’ te willen.

Brinkman stapte vorige maand uit de PVV. Hij voelde zich gedwarsboomd in zijn pogingen de PVV democratisch te maken en vindt dat de partij groepen mensen wegzet. Onmiddellijke aanleiding voor het opstappen was zijn kritiek op het zogenoemde Polenmeldpunt van de partij.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

PVV op laagste niveau sinds verkiezingen

De PVV zou negentien zetels halen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zo blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Dat is de laagste score sinds de verkiezingen van 2010. De PVV verliest twee zetels ten opzichte van vorige week. De PVV zit nu met 24 zetels in de Tweede Kamer.