Uitgeputte hond neemt risico's

Zelfbeheersing kost mentale energie. En geestelijke vermoeidheid kan gevaarlijk zijn: wie geestelijk uitgeput is, neemt meer risico’s. Dat hebben Amerikaanse psychologen aangetoond bij honden (Psychonomic Bulletin & Review, 30 maart online).

Hun onderzoek staat in een traditie van mensenonderzoek naar wat psychologen ego depletion noemen. Mensen zijn dan zo mentaal uitgeput, dat ze minder controle hebben over wat ze doen. In het klassieke experiment uit 1998 vroegen psychologen aan proefpersonen om niet van verleidelijk uitgestalde, versgebakken chocoladekoekjes te eten. Vervolgens bleven die mensen minder lang proberen om een moeilijke puzzel op te lossen dan mensen die wél koek hadden mogen eten. Hun wilskracht was op.

Honden kunnen ook last hebben van ‘ego depletion’, bleek enkele jaren geleden al. En nu is dus ook aangetoond dat geestelijke uitputtinggevaarlijk kan zijn voor honden. De psychologen beschrijven hoe ze tien vriendelijke, speelse honden ofwel tien minuten in een kooi lieten zitten (dat waren de honden gewend, dus dat kostte geen wilskracht) ofwel op commando op een matje. Om het extra moeilijk te maken, rolde er een vrolijke bal met een speelgoedhamster erin door de kamer.

Na afloop kwamen de geestelijk uitgeputte honden veel dichter in de buurt van een angstaanjagende, agressieve bullterriër dan de geestelijk nog fitte honden. ‘Ego depletion’ leidt dus tot risico’s nemen, concluderen de onderzoekers. Ellen de Bruin