Sonja’s raadselouders

Tv-coryfee Sonja Barend
Tv-coryfee Sonja Barend

Sonja Barend – vragen zonder antwoord Ned.1, 22.30 - 23.30 uur

Talkshowgasten worden tegenwoordig uitgezocht op hun geprononceerde stellingname en als het bekvechten eenmaal is begonnen, blijft de presentator buiten schot. Vreemd, vindt Sonja Barend. In de spraakmakende praatprogramma's die zij tussen 1977 en 1996 maakte, liet ze altijd duidelijk doorschemeren aan welke kant ze stond.

Dat zegt ze in de documentaire Sonja Barend – vragen zonder antwoord van Coen Verbraak, die vanavond door de VARA wordt uitgezonden. Die is deels een echo van de documentaire die Verbraak vorig jaar al over haar eindredacteur Ellen Blazer samenstelde, want ook daarin ging het vaak over haar werk met Sonja Barend. Zo lijkt deze documentaire aanvankelijk weinig nieuws te bieden.

Zo ongeveer halverwege gebeurt er echter iets onverwachts. Nadat al in algemene termen over haar ouderlijk huis is gesproken begint Barend te vertellen over haar joodse vader die ze nauwelijks heeft gekend. Hij werd in 1942 weggehaald en is in Auschwitz vermoord. Ze vindt zijn naam op de transportlijsten die ze, onder het oog van de camera, bij het NIOD te zien krijgt. Maar dan volgt er nog een verhaal, over haar niet-joodse moeder, dat de data op de lijsten extra pijnlijk maakt. Het roept vragen op die nooit meer zullen worden beantwoord. Dat verklaart de titel.