Pasen begonnen - Paus ontsteekt paaslicht in Sint-Pieter

De paus draagt het paaslicht de Sint-Pietersbasiliek binnen. Foto AFP / Vincenzo Pinto

Pasen is officieel begonnen. Paus Benedictus XVI opende vanavond met duizenden katholieke gelovigen de viering. Hij ontstak het paaslicht en deed dat in een verder bijna volledig donkere Sint-Pieter in Rome.

Afgezien van wat cameraflitsen was de basiliek pikdonker. De kaars die de paus aanstak, symboliseert de opstanding van Jezus Christus, die op Goede Vrijdag zou zijn gekruisigd. Christenen wereldwijd vieren morgen met Pasen zijn opstanding.

Benedictus doopte tijdens de paaswake vanavond onder meer acht volwassenen. Gisteren leidde hij ook de viering van Goede Vrijdag en bad hij voor de traditionele waarden van het gezin.

Morgen zal de paus tijdens de mis zijn Urbi et Orbi-zegen uitspreken.