Parlementsvoorzitter Traoré terug naar Mali - als interim-president

De vorige maand verdreven parlementsvoorzitter van Mali, Dioncounda Traore, is teruggekeerd naar zijn land. De 70-jarige Traore verbleef de afgelopen weken in buurland Burkina Faso. De grondwet schrijft voor dat Traore het ambt van president op zich neemt tot er nieuwe verkiezingen zijn.

Interim-president Dioncounda Traore komt aan op het vliegveld van Mali's hoofdstad Bamako. Foto AP / Rukmini Callimachi

De vorige maand verdreven parlementsvoorzitter van Mali, Dioncounda Traoré, is teruggekeerd naar zijn land. De 70-jarige Traoré verbleef de afgelopen weken in buurland Burkina Faso. De grondwet schrijft voor dat Traoré het ambt van president op zich neemt tot er nieuwe verkiezingen zijn.

Over het lot van de verdreven president Amadou Toumani Touré bestaat namelijk nog altijd veel onduidelijkheid. Hij dook na de coup onder. Over zijn wel en wee is sindsdien niets meer bekend. In ieder geval zo lang Touré niet opduikt, zal Traoré het ambt van president vervullen.

Traore was in Burkina Faso toen in Mali op 21 maart een legercoup plaatsvond. Hij zei volgens persbureau AP, vlak voordat hij het vliegtuig naar huis in stapte:

“Ik vertrek naar Mali met een hart vol hoop. Mijn land kent enorme problemen, maar ik vertrek naar Mali in de hoop dat het land zich verenigt om deze problemen te overwinnen.”

De buurlanden van Mali hebben de sancties tegen de militaire junta ondertussen opgeheven. De coupleiders kondigden gisteren aan de macht over te dragen aan een burgerregering. Die toezegging is voor veel Malinezen een grote opluchting.

Sinds Mali’s buren, na de staatsgreep van kapitein Amadou Haya Sanogo, de grenzen sloten teerde het land snel in op zijn brandstofreserves. Veel wijken van de hoofdstad Bamako moesten het al halve dagen zonder elektriciteit stellen. De export naar Mali wordt nu hervat.

Verslag van Al-Jazeera over de beloofde machtsoverdracht aan het volk in Mali: