Onlusten Jemen – ‘nieuwe president Hadi staat voor onmogelijke taak’

Opstandige militaire rijden door Sanaa, de hoofdstad van Jemen, Ze bezetten onder meer het vliegveld van de stad. Foto Reuters / Mohamed al-Sayaghi

Militairen hebben het vliegveld van Sanaa, de hoofdstad van Jemen, vandaag bezet. De soldaten zijn boos over het ontslag van enkele hoge militairen door de nieuwe president Abed Rabbo Mansour Hadi van het land.

In het bijzonder het ontslag van luchtmachtcommandant Mohammed Saleh al-Ahmar wekte de woede van de militairen, die als aanhangers van ex-president Aki Abdullah Saleh gelden.

Commandant Saleh al-Ahmar is de halfbroer van de eerder dit jaar, na ruim twintig jaar autoritair bewind, opgestapte ex-president Saleh. Ook diens neefje Tariq, leider van de presidentiële garde, werd gisteren door Hadi ontslagen.

Nieuwe president Hadi heeft zichzelf schier onmogelijke taak gesteld

Hadi heeft bij zijn aantreden beloofd het leger te zuiveren van aanhangers van ex-president Saleh. Die stapte onder druk van hevige volksprotesten in februari dit jaar op. De blokkade van het vliegveld door boze legereenheden laat zien hoe moeilijk het zal zijn deze belofte aan het volk waar te maken.

NRC-correspondent Judith Spiegel legt uit:

“Commandant Saleh al-Ahmar weigert simpelweg te vertrekken. Hij heeft eerder al gezegd dat hij het leger alleen dood verlaat. En het probleem is: hij kan dat ook zeggen. Want de nieuwe president Hadi kan van alles willen, maar zo lang veel legereenheden in handen zijn van aanhangers van ex-president Saleh, kan hij weinig uitrichten. Dat geldt niet alleen in het geval van deze commandant die weigert op te stappen, maar in principe voor alle legerleiders die Hadi graag ziet vertrekken.”

Critici: Saleh werkt nog altijd aan een politieke comeback in Jemen

En het probleem voor Hadi wordt alleen nog maar groter, omdat veel experts beweren dat Saleh nog altijd, via informele contacten, invloed heeft op de gouverneurs in het land. Volgens critici zou hij, door onrust en verdeeldheid te zaaien, werken aan een politieke comeback in zijn land.

De soldaten, die vandaag het vliegveld opkwamen in legerjeeps en met zwaar geschut, beschoten onder meer een verkeerstoren op het vliegveld volgens persbureau AP. Het leger sloot daarna het vliegveld af, maar liet alle aanwezige reizigers vertrekken.

Correspondent Spiegel sluit niet uit dat de situatie op termijn uit de hand zou kunnen lopen.

“Sinds de verkiezingen is de situatie in het land verslechterd. Waardoor dat komt? De ene helft van de bevolking zegt dat dit komt doordat Saleh achter de schermen de ellende creëert, de andere helft zich dat de ellende juist is ontstaan doordat hij moest vertrekken.”