In beeld

J.L. Heldring zwaait af: ‘De lezer niet bekeren, maar ten dienste zijn’

De kop boven deze foto's komt uit de laatste zin van het laatste stuk van Jérôme Louis Heldring in NRC Handelsblad. Heldring was van 4 januari 1960 tot eergisteren columnist van die krant. Peter Vandermeersch, huidig hoofdredacteur, maakte een diepe buiging toen hij eergisteren naar buiten moest brengen dat Heldring zijn pen neerlegt. Heldring schreef door tot zijn 94e, maar de inspiratie is er niet meer. 5 april verscheen zijn laatste column, waarmee hij afmaakte waar hij ruim 52 jaar geleden mee begon: de column 'Dezer Dagen'. Toen stond, onderaan pagina 3, die titel voor het eerst boven zijn stukje. Hij was in de tussentijd, van ‘68 tot ‘72, hoofdredacteur. In 1994 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam en in 2007 kreeg hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Daarnaast is hij de auteur van de beginselen van de krant, die hij naar eigen zeggen “op een zondagmiddag” schreef, maar die nog onverkort als leidraad gelden. Uit zijn laatste stuk, vandaag in de krant: "Iets anders zijn de analyses, die het nieuws kunnen verhelderen en zelfs onmisbaarder worden naarmate het nieuws de lezer eerder heeft bereikt dan de krant bij hen in de bus valt, maar analyses vereisen de nodige kennis, wat met het commentaar niet het geval hoeft te zijn. Waarom het gaat is niet de lezer te bekeren, maar hem ten dienste te zijn. Vandaar dat mijn laatste groet de lezer geldt."
Heldring in zijn werkkamer van de Nieuwe Rotterdamse Courant aan de Witte de Withstraat, in 1968.
Vincent Mentzel / NRC
Heldring als hoofdredacteur van NRC in de Witte de Withstraat, 1968.
Vincent Mentzel / NRC
Heldring in Den Haag, omstreeks 2010.
Vincent Mentzel / NRC
Heldring krijgt het eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam, 1994.
Maurice Boyer / NRC
Heldring leest NRC Handelsblad in Den Haag, september 2010.
Vincent Mentzel / NRC
J.L. Heldring in Den Haag, 2010.
Vincent Mentzel / NRC
Heldring in het eindexamenproject aan de Fotoacademie van Inger Aten, in 2010. Meer op ingeraten.nl
Inger Aten
Heldring in het eindexamenproject aan de Fotoacademie van Inger Aten, in 2010. Meer op ingeraten.nl
Inger Aten
Heldring in het eindexamenproject aan de Fotoacademie van Inger Aten, in 2010. Meer op ingeraten.nl
Inger Aten
Heldring in het eindexamenproject aan de Fotoacademie van Inger Aten, in 2010. Meer op ingeraten.nl
Inger aten