Nationale Ombudsman: kabinet is bezig met afschaffen rechtspraak

Dit kabinet dreigt de rechtspraak zover “terug te drukken dat het de vraag is of er nog wat overblijft”. Dat zegt de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vandaag in in een vraaggesprek in NRC Weekend. Volgens hem handelt het kabinet uit wrok jegens de onafhankelijke rechter.

Alex Brenninkmeijer vandaag in NRC: "Als er iets fundamenteels misgaat, dan past daar verontwaardiging bij." Foto NRC / Leo van Velzen

Dit kabinet dreigt de rechtspraak zover “terug te drukken dat het de vraag is of er nog wat overblijft”. Dat zegt de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vandaag in in een vraaggesprek in NRC Weekend. Volgens hem handelt het kabinet uit wrok jegens de onafhankelijke rechter.

Volgens Brenninkmeijer zou rechtspraak verstorend werken in de technocratie. “Een verrassend rechterlijk oordeel wordt tegenwoordig gewaardeerd als een misser of een dwaling.”

Brenninkmeijer zegt ook dat het kabinet-Rutte “symbolische wetsvoorstellen” doet, die geen verbinding hebben “met wat er in werkelijkheid gebeurt”. Inhoudelijke discussies, op basis van adviezen, spelen volgens hem nauwelijks meer een rol. Voor het eerst reageerde de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner niet op zijn jaarverslag. “Geen goed teken.”

“In een democratie moet je toch steeds uitgaan van een redelijke discussie die tot een redelijke uitkomst leidt? Dit is een erosie van moraliteit.”

‘Wetten doorduwen op basis van meerderheid één zetel is cynisch’

Brenninkmeijer noemt het doorduwen van wetten op basis van een meerderheid van één zetel cynisch. De rol van onafhankelijke adviseurs zoals de Rekenkamer, de SER, de WRR, en ook de Ombudsman, is op zijn retour, zegt hij. “Dat vind ik zorgwekkend.”

Bij het wetsvoorstel om de drempel voor de rechtspraak te verhogen was er in de Kamer volgens hem sprake van “kadaverdiscipline” rond het regeerakkoord. Het terugdringen van de rechter uit het publieke domein is volgens Brenninkmeijer, oud-bestuursrechter, al een poos gaande.

Lees het volledige interview met Alex Brenninkmeijer vandaag in NRC Weekend of in de digitale editie (abonnees).