'In onze sector vallen verkeersslachtoffers'

Nederland, Amsterdam, 06-04-2012 De bestuursvoorzitter van Van Lanschot bankiers Floris Deckers. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 06-04-2012 De bestuursvoorzitter van Van Lanschot bankiers Floris Deckers. foto: Bram Budel Bram Budel

Floris Deckers wil er zelfs Goede Vrijdag, een bank holiday, voor uittrekken. Het zit hem totaal niet lekker dat zijn Van Lanschot Bankiers werd gezien als de belangrijke reden waarom Friesland Bank deze week haar zelfstandigheid moest opgeven en verder te gaan als onderdeel van Rabobank. „Niet Van Lanschot Bankiers is het probleem, maar de koers van het aandeel Van Lanschot. Dat is totáál iets anders”, zegt Deckers op het kantoor van dochterbank Kempen & Co, waar de hoogste baas op de feestdag zelf de toegangspoortjes moet openen en koffie haalt. „Excuses voor de kwaliteit ervan.”

U bent niet verantwoordelijk voor de koers van het aandeel?

„Hoe reëel is de koers van het aandeel? Slechts 15 procent is vrij verhandelbaar. En zelfs die aandelen worden in hele lage volumes verhandeld. Dat betekent dat de koers raar reageert. De aandelen van alle banken zijn sinds de crisis gedaald. Ons aandeel doet het nog relatief goed. Friesland Bank gedroeg zich als participatiemaatschappij door zo’n groot belang in ons aan te houden. Als je je gedraagt als participatiemaatschappij, moet je ook tegen koersdalingen kunnen. Als Friesland Bank had verkocht toen de koers op 40 euro stond was er niks aan de hand geweest. Van Lanschot was niet het probleem voor Friesland Bank. Lees Rabo-directeur Bruggink in de Financial Times. Hij zei dat Friesland Bank in 2019 nog maar 4 procent van het allerveiligste kapitaal zou hebben.”

Waarom zit deze kwestie u zo dwars?

„Ik wil de mogelijke indruk weghalen dat de situatie bij Friesland Bank iets te maken heeft met de situatie bij Van Lanschot. We kregen veel telefoontjes van klanten met allerlei vragen de afgelopen dagen.”

Dus het gaat goed met uw bank?

„We maken winst, betalen dividend en we voldoen aan de reeds bekende Basel III-eisen. Hoeveel banken kunnen dat zeggen? Na ABN Amro, die samen met dochter Mees Pierson 30 procent van de markt voor private banking beheert, zijn wij de grootste. Wij groeien nog altijd. De private banking-afdelingen van Rabo en ABN kunnen profiteren van klanten die vermogend worden en dan overstappen van de retailbank naar de private bank. Maar er zijn maar weinig baby’s die met een Van Lanschot-creditcard tussen hun tandeloze kaakjes worden geboren. Wij moeten dus klanten weghalen bij andere banken.”

Juist in deze week heeft u voor een ton aandelen verkocht. Is dat niet schadelijk voor het vertrouwen?

„Nee. Dat gaat om een eerder toegekend pakket dat nu onvoorwaardelijk is geworden. Daarover moet ik meteen belasting betalen, een bedrag van twee ton. Ik weet niet of u dat in uw zak heeft. Zelfs ik heb zo’n bedrag niet liggen. Het moest wel nu; een bestuurder mag maar in een beperkte periode handelen.”

Was Friesland Bank gewoon een zwakke broeder?

„Kees Beuving houdt het op een cocktail van problemen. Politici en het publiek beseffen niet dat de banksector heel hard aan het veranderen is. Door nieuwe regels, zoals de afspraken van Basel III, verandert het verdienmodel van banken compleet. Het wordt, bijvoorbeeld, fors duurder om voor eigen rekening te handelen, zoals Friesland Bank deed met het belang in Van Lanschot. Bij die reorganisatie in de bankwereld raken fragiele en weinig flexibele banken eerder het asfalt. In onze sector vallen verkeerslachtoffers.”

Hebben kleine banken nog bestaansrecht?

„Voor kleine algemene banken wordt het lastig. Zij hebben onvoldoende schaal om op alle producten te concurreren met de grote banken. Er is voor hen bestaansrecht als zij zich specialiseren, een niche opzoeken. Van Lanschot, bijvoorbeeld, beheert vooral vermogens en is daardoor minder afhankelijk van de geld- en kapitaalmarkt. Maar voor kleine banken die wel retaildiensten willen aanbieden en dus van de markt afhankelijk zijn, is het meestal moeilijker goedkoper geld aan te trekken dan grote banken.”