Ga je een stukje zwemmen in de Thames, blokkeer je de Boat Race

Een man in het water blokkeerde vandaag de traditionele Boat Race op de Britse Thames rivier. Foto Reuters / Paul Hackett

Je denkt op een goede dag: ik heb zin in een verfrissende duik in de rivier de Thames. Maar wat blijkt: daarop is net de belangrijkste roeiwedstrijd van het jaar aan de gang. En die moet worden gestopt, omdat jij precies in de weg ligt. Goed, deze man deed het er om. Maar minder bizar is het daarom niet.

Elk jaar, al 158 keer, roeien de universiteiten van Oxford en Cambridge op de Thames de belangrijkste roeiwedstrijd van het jaar: de Boat Race. Vier en een halve mijl (een kleine zeven kilometer) roeien de beste sporters van de twee onderwijsinstellingen alsof hun leven er van afhangt. Een heel jaar trainen. Ruim 250.000 toeschouwers staan op de oevers toe te kijken. In 200 landen wordt de race op televisie uitgezonden.

En dan is er dus opeens een zwemmer in het water. Iemand die aandacht nodig heeft, of grappig denkt te zijn. De nieuwste variant van streaken, zou je kunnen zeggen. Maar hoezeer hij de traditionele race ook verpest, goed doet hij dat wel. Dat moet gezegd. Want hij weet zich werkelijk precies in het vaarwater van beide boten te manoeuvreren, waardoor die wel moeten stoppen. En de Thames is breed.

Man blokkeert de boten van Cambridge en Oxford tijdens de Boat Race:

De man werd na het stilleggen van de race uiteraard direct uit het water geplukt en (lachend) in de boeien geslagen. Zijn minute of fame had hij binnen. Er kwam een herstart. En Cambridge won uiteindelijk tijdens de tweede poging.

Geen zwemmer die de roeiers daarin nog een strobreed in de weg legde. Maar wel het materiaal. Bij Oxford dan. In die boot, met aan boord Nederlander Roel Haen, brak een riem waardoor het met zeven roeiers daarna onmogelijk was Cambridge nog bij te houden.

Vlak na de herstart raakten de riemen van de boten elkaar, waardoor een blad van Oxford afbrak. Oxford roeide wel door, maar de Duitser Hanno Wienhausen kon zonder riem alleen nog maar toekijken hoe Cambridge weg roeide en won. Omdat de jury bepaalde dat de fout van de botsing bij Oxford lag, was van een eventuele derde start geen sprake.

Een roeier van Oxford, Alex Woods, raakte na de race een tijdje buiten bewustzijn. Hij werd uit de roeiboot getild en had verzorging nodig van artsen. De overwinning van Cambridge werd daardoor niet uitgebreid gevierd.

Update 20.39 uur: Zwemmer protesteerde tegen elitisme
Enkele uren na de Boat Race maakten Britse media de identiteit bekend van de zwemmer die de race onderbrak. Trenton Oldfield blijkt zijn naam. Hij zou zijn actie online hebben aangekondigd in een tekstje met de titel 'Elitisme leidt tot tirannie'.

Voor die stelling wilde hij kennelijk aandacht vragen tijdens de race tussen de twee toch wat elitaire Britse universiteiten. In de tekst zou hij onder meer hebben geschreven:

"Ik zal naar de boten zwemmen in de hoop dat ik ze kan stoppen en ze ervan kan weerhouden de race af te maken."