Beursgang Burger King: kassa!

De jongste steunpilaren van Burger King kunnen een enorme beloning tegemoet zien voor hun inspanningen. De grootste opponent van McDonald’s in de hamburgeroorlog zal terugkeren op de Amerikaanse aandelenmarkten via een verbond ter waarde van 1,4 miljard dollar met Justice Holdings, een Londense variant op de zogenoemde ‘special purpose acquisition company’ (SPAC, een bedrijf dat is opgezet met het specifieke doel een ander bedrijf over te nemen). De oprichters van Justice ontvangen ongeveer 165 miljoen dollar voor het voorbereiden van deze deal.

De Braziliaanse beleggingsmaatschappij 3G Capital verkoopt krap 26 procent van Burger King aan Justice. Dat betekent dat de marktwaarde van de hamburgerketen nu zo’n 5,5 miljard dollar bedraagt, veel meer dan de 4 miljard dollar die 3G er in 2010 voor heeft moeten neertellen. Als de koers van de nu opnieuw in New York genoteerde aandelen stijgt, zal 3G er zelfs nog meer aan overhouden.

Het is belangrijk om op te merken dat deze hogere marktwaarde niet direct het gevolg is van een hogere koers-winstverhouding. 3G heeft, anders dan de meeste ‘klassieke’ private equity-firma’s plegen te doen, vooral de geldstroom naar het bedrijf weten te verbeteren. Dat is de voornaamste verklaring voor het verschil. De winst vóór belastingen minus de kapitaaluitgaven van Burger King is in twee jaar tijd bijvoorbeeld bijna verdubbeld.

Maar een net zo opvallend onderdeel van de overeenkomst is de beloning voor de drie oprichters van Justice, de financiers Nicolas Berg-gruen en Martin Franklin, en hedgefondsmanager Bill Ackman.

De oprichters hebben wel een beloning verdiend. Zij hebben het vehikel opgericht, deze deal voorbereid en een groot deel van het gewone aandelenkapitaal van Justice ter beschikking gesteld. Het hedgefonds van Ackman kocht bij de beursgang bijna een derde van de aandelen van Justice.

Het zou kunnen dat een deel van de beloning van 165 miljoen dollar naar anderen gaat, omdat de aandelen zijn ondergebracht in vehikels met andere aandeelhouders. Dat zou in het bijzonder kunnen gelden voor Ackman, wiens ‘oprichtersaandelen’ in bezit zijn van een paar onderdelen van zijn hedgefonds.

Niettemin gaat het om veel geld, ongeveer 10 procent van het bedrag dat Justice heeft opgehaald bij zijn beursgang in Londen. Voor dat geld kun je veel cheeseburgers kopen.

Quentin Webb

Vertaling Menno Grootveld